Wykonanie
Świetne, letnie danie. Ciasto jest bardzo chrupiące - wyjątkowo smaczne. Bardzo mi się te placki podobały, wytrawne, pachnące dobrymi, letnimi
pomidorami. Trzeba je upiec teraz, bo pyszne
pomidory wkrótce się skończą .Przepis znalazłam tutaj
składniki na ciasto250g
mąki113 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę1 łyżeczka
soli morskiej1
jajko1/4 szklanki (60 ml) zimnej
wody+
śmietana kremówka, do posmarowania ciastaDo wypełnienia60 g świeżo startego
parmezanu60 g
serka śmietankowego, (wymieszałam zwykły z kozim)60 g
majonezu1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka świeżych liści
tymianku (
pietruszki,
szczypiorku)świeżo zmielony
czarny pieprzok 400 g
pomidorów, najlepiej różnych, pokrojonych w plasterki 6 mm grubości+opcjonalnie trochę podsmażonego
boczkuprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 ° C.Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 20 -30 minut.Przygotować nadzienie
serowe: W misce wymieszać
parmezan,
ser,
majonez,
cebulę,
tymianek,
pieprz do smaku - podzielić na dwie części.
Pomidory pokroić w plastry, podzielić na dwie części.Wyjąć kawałki ciasta z lodówki. Na posypanym
mąką blacie, rozwałkować każdy kawałek na koło o średnicy ok 25 cm. Przełożyć na papier do pieczenia. Można też wałkować od razu na papierze - tak jest nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę
serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu,
ser posypać
boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć
pomidory.Brzeg ciasta założyć na
pomidory. Posmarować ciasto
śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnikaPiec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest złote. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!