Wykonanie
SkładnikiSpód:200 g
mąki100 g zimnego
masła1/2 łyżeczki
soli2 - 3 łyżki zimnej
wodyNadzienie:2 podłużne
czerwone papryki lub 1 duża zwykła1 łyżka
oliwy extra vergine1 szklanka
bobu3
jajka200 ml
śmietany kremówki 30%1 filiżanka drobno tartego
Parmezanu lub
Grana Padano1/2 filiżanki listków świeżego
tymiankusól i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanieSpód:
mąkę przesiać do miski, dodać
sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne
masło. Rozetrzeć palcami
masło z
mąką, następnie zagnieść szybko ciasto, dodając stopniowo zimną
wodę. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.Nadzienie: rozgrzać mocno grill w piekarniku i ustawić 200 stopni C .
Papryki przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne, posypać
solą i
pieprzem, wysmarować
oliwą, ułożyć na blaszce i grillować przez ok. 10 - 15 minut, aż skórka zacznie czarnieć.
Papryki owinąć w folię, odczekać kilka minut i usunąć skórkę. Pokroić na kawałki.
Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać.Ciasto rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Ciasto (spód i boki) przykryć folią aluminiową i wysypać suche obciążenie np.
ryż, piec przez 10 minut, następnie zdjąć folię i obciążenie i piec przez kolejne 5 minut na złoty kolor.W dużej misce zmiksować
jajka ze
śmietaną i
parmezanem. Wymieszać z
tymiankiem, część zachowując do dekoracji. Dodać
bób i
paprykę, doprawić
solą oraz dużą ilością
pieprzu. Ciasto wylać na podpieczony spód ciasta i piec przez ok. 25 - 30 minut, aż masa się zetnie. Posypać pozostałym
tymiankiem, podawać z
sałatką.Propozycja podania
Sałatka z
winegretem i
pomidorkami koktajlowymi.Wskazówki
Paprykę można też zgrillować na patelni lub użyć gotowej pieczonej lub grillowanej
papryki w
oliwie ze słoika.W szybszej wersji można
papryki nie obierać.
Paprykę,
bób oraz ciasto na tartę można przygotować wcześniej.