ßßß Cookit - przepis na Quiche z bobem i grillowaną papryką

Quiche z bobem i grillowaną papryką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
2 - 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
2 podłużne czerwone papryki lub 1 duża zwykła
1 łyżka oliwy extra vergine
1 szklanka bobu
3 jajka
200 ml śmietany kremówki 30%
1 filiżanka drobno tartego Parmezanu lub Grana Padano
1/2 filiżanki listków świeżego tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Spód: mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką, następnie zagnieść szybko ciasto, dodając stopniowo zimną wodę. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Nadzienie: rozgrzać mocno grill w piekarniku i ustawić 200 stopni C . Papryki przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne, posypać solą i pieprzem, wysmarować oliwą, ułożyć na blaszce i grillować przez ok. 10 - 15 minut, aż skórka zacznie czarnieć. Papryki owinąć w folię, odczekać kilka minut i usunąć skórkę. Pokroić na kawałki. Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Ciasto (spód i boki) przykryć folią aluminiową i wysypać suche obciążenie np. ryż, piec przez 10 minut, następnie zdjąć folię i obciążenie i piec przez kolejne 5 minut na złoty kolor.
W dużej misce zmiksować jajka ze śmietaną i parmezanem. Wymieszać z tymiankiem, część zachowując do dekoracji. Dodać bób i paprykę, doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Ciasto wylać na podpieczony spód ciasta i piec przez ok. 25 - 30 minut, aż masa się zetnie. Posypać pozostałym tymiankiem, podawać z sałatką.
Propozycja podania
Sałatka z winegretem i pomidorkami koktajlowymi.
Wskazówki
Paprykę można też zgrillować na patelni lub użyć gotowej pieczonej lub grillowanej papryki w oliwie ze słoika.
W szybszej wersji można papryki nie obierać.
Paprykę, bób oraz ciasto na tartę można przygotować wcześniej.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/quiche_z_bobem/przepis.html