Wykonanie
SkładnikiDla 4 osób: Ciasto:200 g
mąki100 g zimnego
masła, pokrojonego1 łyżeczka
soli3 - 4 łyżki zimnej
wodyNadzienie:3
jajka200 ml
śmietany kremówki1 filiżanka tartego
Parmezanu lub
Grana Padano1 dojrzałe (miękkie)
awokado2 łyżki
soku z cytryny lub
limonki4
suszone pomidory w zalewie, pokrojone na małe kawałki6
kreweteksól i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól oraz
masło. Rozetrzeć palcami, następnie zagnieść szybko ciasto, dodając stopniowo
wodę. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej
mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem. Formę z
ciastem przykryć papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.W misce roztrzepać
jajka ze
śmietaną i
Parmezanem, doprawić
solą oraz dużą ilością
pieprzu.
Awokado obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę a miąższ pokroić na kawałeczki. Skropić
sokiem z cytryny lub
limonki.
Awokado oraz
suszone pomidory dodać do masy z
jajek.Ciasto wylać na podpieczony spód, ułożyć
krewetki delikatnie je wciskając w masę. Piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni. Podawać z
sałatką np. z
rukoli z
sosem winegret.