ßßß
Niedługo tłusty czwartek, tak więc przepis na pączki się przyda :)Są bardzo delikatne i wbrew pozorom, nie tak bardzo pracochłonne :)A przepis znalazłam tutajSkładniki:Na pączki:200g mąkiszklanka wody100g masła4 jajkaszczypta soliNa lukier:200g cukru pudrułyżka soku z cytryny3 łyżki gorącej wodyPrzygotowanie:Zagotowujemy szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i wsypujemy całą mąkę, energicznie mieszając.Ucieramy, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od garnka. Studzimy.Wystudzone miksujemy z kolejno dodawanymi jajkami.Przekładamy do szprycy cukierniczej.Z papieru do pieczenia, wycinamy kilka kwadratów, o boku około 10 cm. Na każdy wyciskamy kółka ciasta o średnicy 6 – 7 cm.Papierem do góry, wkładamy pączki na rozgrzany do 180 st. olej, a po chwili, ściągamy papier.Smażymy po około 5 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia.Przestudzone pączki polewamy lukrem ( cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny ), lub posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie: