ßßß Cookit - przepis na Ravioli ze szpinakiem

Ravioli ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Pyszna propozycja na pyszny obiadek :) Przygotowanie zajmuje nieco czasu ,ale przy pomocy kogoś z rodzinki , czas ten się skróci ;) Jako dziecko nie lubiłam szpinaku w przedszkolu , ale teraz już wiem , że był po prostu , źle przyprawiony , taki nijaki . Przepis znalazłam w Świecie Kobiety , a , że dzięki współpracy ze wspaniałą firmą http://www.iglotex.pl/ moja zamrażarka została zapełniona między innymi szpinakiem , to nie czekałam długo tylko wzięłam się do roboty ;)
Składniki:
300 g przesianej mąki
30 ml oleju
3 jajka
sól
200 g szpinaku mrożonego ( z firmy Iglotex )
opakowanie sera ricotta
50 g tartego sera parmezan
łyżka tymianku suszonego
łyżka naci selera
pieprz czarny mielony
3 pomidory
50 g masła
100 g pesto
Sposób przygotowania :
Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatac , aby uzyskać gładkie, elastyczne ciasto .
Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem.
Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do amku pieprzem i solą , tymiankiem i dokłądnie wymieszać.
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości.
Na jednym prostokącie w odstępach 3 cm nakładamy porcje farszu . Ciasto między porcjami farszu posmarować lekko wodą , aby pierożki się lepiej sklejały.
Nakrywamy drugą porcją ciasta.
Dociskamy mocno ciasto między porcjami farszu i nożem kroimy kwadraty.
Wstawiamy wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucamy do osolonej wody i gotować ok 4 -5 minut.
Podawać z pokrojonymi pomidorkami i z pesto .
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/10/ravioli-ze-szpinakiem.html