Wykonanie
Pyszna propozycja na pyszny obiadek :) Przygotowanie zajmuje nieco czasu ,ale przy pomocy kogoś z rodzinki , czas ten się skróci ;) Jako dziecko nie lubiłam
szpinaku w przedszkolu , ale teraz już wiem , że był po prostu , źle przyprawiony , taki nijaki . Przepis znalazłam w Świecie Kobiety , a , że dzięki współpracy ze wspaniałą firmą http://www.iglotex.pl/ moja zamrażarka została zapełniona
między innymi
szpinakiem , to nie czekałam długo tylko wzięłam się do roboty ;)
Składniki:300 g przesianej
mąki30 ml
oleju3
jajkasól200 g
szpinaku mrożonego ( z firmy Iglotex )opakowanie
sera ricotta50 g tartego
sera parmezanłyżka
tymianku suszonegołyżka naci
selerapieprz czarny mielony3
pomidory50 g
masła100 g pesto
Sposób przygotowania :
Mąkę przesiać , dodać
olej ,
jajka , szczyptę
soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatac , aby uzyskać gładkie, elastyczne ciasto .Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut.W międzyczasie obrać
pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć
solą pieprzem.
Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy
masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty
parmezan ,
seler,
ser ricotta , doprawić do amku
pieprzem i
solą ,
tymiankiem i dokłądnie wymieszać.Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkować na kształt prostokąta na ok. 1 mm grubości.Na jednym prostokącie w odstępach 3 cm nakładamy porcje farszu . Ciasto
między porcjami farszu posmarować lekko
wodą , aby pierożki się lepiej sklejały.Nakrywamy drugą porcją ciasta.Dociskamy mocno ciasto
między porcjami farszu i nożem kroimy kwadraty.Wstawiamy
wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucamy do osolonej
wody i gotować ok 4 -5 minut.Podawać z pokrojonymi
pomidorkami i z pesto .Smacznego