Wykonanie
Coś dzisiaj ciasto szwankowało, upiekło się nierówno, nie ujmuje mu to jednak w smaku.Fajna, wegetariańska
tarta na obiad czy kolację.Forma 26 cmCo trzeba?Na ciasto:1,5 szklanki
mąki7-8 łyżek
masła (niecała kostka 200g)3-4 łyżki zimnej
wodypół łyżeczki
soliNa farsz:300 g
pieczarek1
cebula2
jajka140 g tartego
żółtego sera100 ml
mleka100 ml
śmietanki 30%szczypiorek1 łyżeczka
tymianku (opcjonalnie)
sól,
pieprztłuszcz do smażeniaCo i jak?Ciasto:Wymieszać ze sobą składniki, zagnieść gładkie, elastyczne i nie lepiące się ciasto. Schłodzić 30 min w lodówce.Formę do tarty natłuścić, p otem rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć
fasolą, p iec 15 min w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i
fasolę, piec jeszcze 5 min. Wyciągnąć i ostudzić.Farsz:
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Przyrumienić na patelni razem z poszatkowaną
cebulą. Przyprawić
solą i
pieprzem. Wyłożyć na upieczone ciasto. Posypać połową
żółtego sera.Przygotować sos: wymieszać
jajka,
śmietanę,
mleko i posiekany
szczypiorek. Polać nim
pieczarki i
cebulę, posypać resztą
sera oraz
tymiankiem.Piec 30 min, aż masa się zetnie.Smacznego!