Wykonanie
Pyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale
mięso z kurczaka i
ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem
oliwy. Z
mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych
mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z
ryżem i
sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam tutaj

składniki500 g
piersi z kurczaka lub
mięso kurczaka z rosołu2 lub 3 średnie
ziemniaki1
por (biała część)1 średnia
cebula4 ząbki
czosnku2
jajka3 łyżki
bułki tartejnatka pietruszkiOlej do smażenia
sólprzygotowanieJeżeli używamy świeżego
mięsa, zacząć od gotowania
piersi kurczaka i obranych
ziemniaków w wodzie doprawionej
solą i odrobiną
oliwy z oliwek. Kiedy i
ziemniaki i
kurczak są miękkie, odcedzić je i odparować. Jeżeli używamy
mięsa z rosołu, ugotować same
ziemniaki. Ugotowane
mięso posiekać na małe kawałki ( można w blenderze), a
ziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko w misce.Z pomocą robota kuchennego (lub po prostu nożem) posiekać
cebulę,
czosnek,
pora i
pietruszkę. Dodać do mieszaniny z
ziemniaków i
kurczaka.Dodać
jajka,
bułkę tartą i szczyptę
soli. Dobrze wymieszać. Formować małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej.W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać
olej. Gdy
olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki.Podawać z
białym ryżem i
sałatką z
pomidorów, lub jako przystawkę z np.
sosem jogurtowym. Smacznego!


