Wykonanie
Pierwszy raz
jadłam te placki kilka lat temu, będąc u kuzynki nad morzem. Pamiętam, że tamto lato podarowało nam przepiękną pogodę i całe dnie spędzaliśmy na plaży. Głód poskramialiśmy jakąś
rybką lub zapiekanką i dalej zażywaliśmy kąpieli
słonecznych. Późnym popołudniem kiedy wracaliśmy do domu mieliśmy ochotę zjeść coś konkretnego bo przed nami perspektywa uroczego wieczoru i zachodu słońca nad morzem. Szkoda było czasu na gotowanie. Wtedy Bożena „zarządziła”, że robimy placki z
kurczakiem. Marynowanie odpuściłyśmy ale żeby wydobyć odpowiedni aromat dodałyśmy 1 ząbek
czosnku więcej. Bez wątpienia te placki są pyszną i bardzo uniwersalną propozycją na szybki obiad. Można je podawać z ulubionymi sosami i surówkami lub zabrać z
sałatą,
pomidorem i
ogórkiem w
bułce np. do pracy.
Ilość porcji – 6Czas wykonania – z marynowaniem 6h i 25 min., bez marynowania 25 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:50 dag filetu
piersi kurczaka,25 dag
pieczarek,2 ząbki
czosnku,2 średniej wielkości
cebule,1 łyżka
masła,2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej,3
jajka (całe),1 łyżka posiekanej
natki pietruszki,
olej do smażenia,
sól i
pieprz.Sposób wykonania:
mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę,
pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki,
czosnek przeciskamy przez praskę,
cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę,roztapiamy
masło i podsmażamy
cebulę z
pieczarkami,do miski wrzucamy pokrojone
mięso,
pieczarki z
cebulą,
czosnek,
pietruszkę i
jajka,wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy
solą i
pieprzem, wstawiamy do lodówki na 6 h aby smaki się „przegryzły”,następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, na rozgrzany
olej łyżką kładziemy placki, smażymy z obu stron aż się ładnie przyrumienią,podajemy z ulubioną surówką lub
sałatą.