Wykonanie
To danie to taka oszukana i uproszczona wersja greckiej mussaki. Z mussaką ma właściwie wspólne tylko składniki ( i to bez
sosu beszamelowego), natomiast sposób wykonania zupełnie inny. Na dodatek danie okazało się wyjątkowo mało fotogeniczne. Ale przepis zamieszczam, gdyż myślę, iż smak warzyw i
jagnięciny uduszonych w wolnowarze i wygoda przygotowania, w zupełności rekompensuje brak urody.Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa
Sary Levis.

składniki500 g mielonej
jagnięciny1 duży
bakłażan3 - 4
ziemniaki1
cebula, posiekana2 - 4 ząbki
czosnku1 łyżka
mąki400g puszka pokrojonych
pomidorów200 ml
bulionu lub
wina czerwonego1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżka pasty pomidorowej
sól,
pieprz na wierzch3
jajka250 g
jogurtu naturalnego75 g
sera fetaprzygotowaniewolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać
oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill.
Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać
oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane
ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
mięso i
cebulę, smażyć, mieszając, aż
mięso zacznie się robić brązowe. Dodać
czosnek, posypać
mąką, dodać
pomidory,
wino, pastę
pomidorową i
przyprawy,
sól i
pieprz. Doprow adzić do wrzenia.W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji
ziemniaków (jeżeli używamy) 1/2 porcji
bakłażana,
mięso, resztę
ziemniaków i
bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować 8 - 10 godzin.Przygotować wierzch. wymieszać
jajka,
jogurt i pokruszoną
fetę i
gałkę muszkatołową. mieszaninę rozprowadzić na wierzchu zapiekanki. Wolnowar ponownie przykryć i gotować nadal na programie low (80 - 90 st C) 45 do 75 minut. Wyjąć misę z wolnowaru, zdjąć pokrywkę i na chwilę wstawić do piekarnika pod grill żeby wierzch się ładnie zrumienił. Smacznego!

