ßßß
            
        
Przepis na te pyszne kulki rybno-ziemniaczane pochodzi z książki "Potatoes- from gnocchi to mash" i jest bardzo znaną portugalską potrawą serwowaną w kazdym zakątku tego kraju.Również w internecie mozna znalezć sporo przepisów na portuguese fish fritters,które skłądają się z dorsza i ziemniaków-fajnej alternatywy dla piatkowej ryby z ziemniakami albo frytkami:)Są dobre na ciepło ale na zimno smakowaly nam bardziej,a ponieważ zrobilam z podwójnej porcji więc mielismy dzisiaj przedlużony obiad :DPolecam,dobrze smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym z fetą :)Składniki:500 solonych filetów z dorsza (użylam zwykłych mrożonych)500 g obranych ziemniaków1 mala cebula2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 jajkopół łyżeczki startej gałki muszkatałowejsól i pieprz do smakumąka do obtoczenia kulekolej do smażeniaSos:100 g sera feta2-3 łyżki jogurtu naturalnego2-4 ząbki czosnkuSos:Fetę rozdrabniamy,lączymy z jogurtem i przecisniętym czosnkiem(najlepiej zrobić to blenderem)Filety z dorsza wkladamy do naczynia z wodą i odstawiamy na kilka godzin(jesli nie mamy solonych-nie musimy czekac tak dlugo) zmieniając wode dwukrotnie.Po tym czasie filety płuczemy,zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez ok. 5-10 min.Wodę odlewamy,a rybę rozdrabniamy widelcem lub po prostu czystą dłonią:)Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko przestudzone mieszamy z rybą,dodajemy jajko,pietruszke,drobniutko pokrojoną cebulę,gałke muszkatałową i doprawiamy solą i pieprzem.Dłonią(czystą rzecz jasna) formujemy kulki wielkosci orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące.
Na głebokiej patelni rozgrzewamy dosć sporą ilosć oleju i wrzucamy nasze dorszowo-ziemniaczanekulki,smażymy do czasu aż będą ładnie zrumienione z obu stron.Usmażone przekładamy do naczynia z papierem kuchennym w celu odsączenia tluszczu,podajemy z soem jogurtowym i surówką.