ßßß Cookit - przepis na Turecka pizza czyli Lahmacun

Turecka pizza czyli Lahmacun

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne placki , popularne w Turcji. Łączą w sobie to co lubię czyli pizze z jagnięciną. przepis znaleziony tutaj . Nigdy nie jadłam Lahmacun w miejscu jej powstania czyli w Turcji. Pierwszy i ostatni raz zetknęłam się z takim plackiem w tawernie prowadzonej przez turecką rodzinę gdzieś w głębi wyspy Kos i było to na tyle dawno że nie potrafię powiedzieć na ile ten przepis to jest to co być powinno - ale jest bardzo dobre !
składniki
ciasto (6 placków)
1 łyżka suszonych drożdży aktywnych
350 ml letniej wody
1 łyżka cukru (dałam mniej)
2 łyżki oliwy z oliwek
500g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
Polenta, mąka kukurydziana lub semolina, do podsypania
farsz
¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
¼ łyżeczki nasion kolendry
600 g mielonej jagnięciny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej
1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki
1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie)
½ cebuli, bardzo drobno posiekana
1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno posiekany
1 papryczka chili
4 - 5 ząbków czosnku, drobno posiekany
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
do podania
cytryna pokrojona w ósemki
dodatkowe posiekane liście pietruszki
przygotowanie
ciasto
W misce wymieszać wodę, drożdże , cukier i oliwę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut aby uaktywnić drożdże. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę i sól z drożdżami. N a tym etapie ciasto będzie stosunkowo lepkie .
Na posypanym mąką blacie, zagnieść ciasto, używając posypanych mąką rąk. ( Jeśli ciasto jest naprawdę zbyt lepkie , dodać łyżkę lub dwie mąki ) Ugniatać przez 10 minut , aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w naoliwionej misce , przykryć wilgotną ściereczką lub naoliwiona folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego.
farsz
Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce umieścić kmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor, czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz . Wymieszać dokładnie za pomocą rąk . Powinniśmy uzyskać gładki farsz .
Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.
Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego!
Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc można traktować je jako dobrą przekąskę
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/12/turecka-pizza-czyli-lahmacun.html