Wykonanie
Bardzo smaczne placki , popularne w Turcji. Łączą w sobie to co lubię czyli pizze z
jagnięciną. przepis znaleziony tutaj . Nigdy nie
jadłam Lahmacun w miejscu jej powstania czyli w Turcji. Pierwszy i ostatni raz zetknęłam się z takim plackiem w tawernie prowadzonej przez turecką rodzinę gdzieś w głębi wyspy Kos i było to na tyle dawno że nie potrafię powiedzieć na ile ten przepis to jest to co być powinno - ale jest bardzo dobre !

składnikiciasto (6 placków)1 łyżka
suszonych drożdży aktywnych350 ml letniej
wody1 łyżka
cukru (dałam mniej)2 łyżki
oliwy z oliwek500g
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
soliPolenta,
mąka kukurydziana lub semolina, do podsypaniafarsz¼ łyżeczki nasion
kminu rzymskiego¼ łyżeczki nasion
kolendry600 g mielonej
jagnięciny2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
papryka słodkiej lub ostrej1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki
przecieru pomidorowego4 łyżki drobno posiekanych
liści pietruszki1 łyżeczka
przyprawy sumak (opcjonalnie)½
cebuli, bardzo drobno posiekana1 duży świeży
pomidor, pozbawiony skórki i pestek, bardzo drobno posiekany1
papryczka chili4 - 5 ząbków
czosnku, drobno posiekany
Sól i świeżo zmielony
czarny pieprzdo podania
cytryna pokrojona w ósemkidodatkowe posiekane
liście pietruszkiprzygotowanieciastoW misce wymieszać
wodę,
drożdże ,
cukier i
oliwę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut aby uaktywnić
drożdże. W dużej misce dokładnie wymieszać
mąkę i
sól z
drożdżami. N a tym etapie ciasto będzie stosunkowo lepkie .Na posypanym
mąką blacie, zagnieść ciasto, używając posypanych
mąką rąk. ( Jeśli ciasto jest naprawdę zbyt lepkie , dodać łyżkę lub dwie
mąki ) Ugniatać przez 10 minut , aż będzie gładkie i elastyczne.Umieścić ciasto w naoliwionej misce , przykryć wilgotną ściereczką lub naoliwiona folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku
chleba - wyrabianie
ciasta drożdżowego.farszNa suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona
kminu i nasiona
kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce umieścić
kmin i
kolendrę, dodać mieloną
jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu :
oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę
papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych
liści pietruszki , 1 łyżeczkę
przyprawy sumak , ½
cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany
pomidor,
czosnek,
chili posiekane,
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz . Wymieszać dokładnie za pomocą rąk . Powinniśmy uzyskać gładki farsz .Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Placki przygotowywać po kolei. Rozwałkować pierwszy na cienki okrąg, podsypując w razie potrzeby
mąką. Przełożyć na łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a
mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane
pietruszką i polane
sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik ) Smacznego!Uwagi: placki sądobre nawet zimne, więc można traktować je jako dobrą przekąskę





