Wykonanie
Gravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego
łososia peklowanego w
soli z dodatkiem
cukru i
koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z
ziemniakami lub na
chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany
łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to
rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal
morskich by lekko sfermentowały"Przepis z książki Jamie Oliver'a " Kulinarne Wyprawy Jamiego " ,część dotycząca kuchni szwedzkiej.
Łosoś był bardzo dobry, a przede wszystkim , niezwykle efektowny.

składniki
rybafilet z
łososia ze skórą bez ości ( ok 700 g)ok16 g gruboziarnistej
soli morskiej50 g
brązowego cukru40 g świeżego
chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika)300 g surowych
buraków, obranych i grubo startych50 ml
wódkiduży pęczek świeżego
koperku(posiekany), a najlepiej
kopru1
cytrynasos musztardowo -
koperkowy200 ml kwaśnej
śmietany1-2 czubate łyżeczki
musztardy francuskiejspora szczypta
soli morskiejświeżo zmielony
pieprzskórka otarta z 1/2
cytrynymały pęczek świeżego
koperku drobno posiekanyprzygotowanie
Łososia położyć w płaskim naczyniu (tacy) odpowiedniej wielkości, skórą do dołu, równomiernie posypać
solą kamienną , następnie posypać
cukrem, rozsmarować
chrzan i
buraki -
ryba musi być pokryta równomiernie Delikatnie ugnieść, skropić
wódką i posypać
koperkiem. Na koniec posypać
łososia otartą
skórką z cytryny, i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Na wierzchu należy położyć mniejszą tackę lub deseczkę i dobrze ją obciążyć , kamieniem, butelkami z
wodą. Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjąć
rybę z lodówki, zlać z naczynia
soki i oczyścić
łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą
ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć
mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z
łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę
ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni.Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba
cytryną i
koperkiem. Podać w miseczce lub polać
łososia. Dobry z
zielonymi sałatami oraz na grzankach. Smacznego!Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek ,
buraczki farbują !!!!





organizowanej przez Mopsa w Kuchni