Wykonanie
Dawno nic się tu nie działo, ale chyba nikogo nie dziwi ten fakt. Postanowiłam sobie zrobić
absolutną przerwę od komputera w czasie świąt. A mówiąc szczerze, nie miałam nawet czasu żeby o nim pomyśleć. Wykorzystaliśmy ten czas do maksimum i odwiedziliśmy rodzinę, znajomych i było naprawdę super. Czasem trzeba wykorzystać ten czas, odsapnąć i zrozumieć co jest w życiu ważne. To był naprawdę bardzo fajny czas spędzony głównie w gronie przyjaciół.Gravlax zrobiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Zrobiłam go właściwie w ostatniej chwili, a okazał się strzałem w dziesiątkę. Poczęstowałam nim znajomych w czasie świąt i wszyscy byli zachwyceni.
Łosoś jest przepyszny. Polecam nie tylko na święta. W karnawale świetnie sprawdzi się w charakterze przekąski.
Składniki (zależnie od wielkości- mój był ok 300 g):surowy kawałek
łososiałyżka
brązowego cukrułyżka
solipół łyżki nasion
kolendry- utłuczone w moździerzupół łyżeczki ziaren
pieprzu -utłuczony w moździerzukieliszek
wódkisok wyciśnięty z połowy dużej
cytrynyskórka z 1
cytrynypęczek świeżego
koperkuWykonanie:
Cukier,
sól,
kolendrę,
pieprz, sok i
skórkę z cytryny i
wódkę wymieszaj w miseczce.
Koperek posiekaj.
Łososia ułóż na folii spożywczej skórą do dołu. Wysmaruj
łososia marynatą. Następnie posyp
koperkiem i dokładnie
zwiń w folię.
Łososia trzeba obciążyć np. puszkami lub słoikami, więc dobrze jest umieść go w takim naczyniu w którym będzie to możliwe. Dodatkowo z
łososia będą wypływać
soki które zbiorą się w naczyniu. Wstaw go do lodówki na trzy dni. Po dwóch dniach wylej zbędne
soki. Z
łososia usuń resztki marynaty. Krój go w plastry i podawaj np. z tostami.Smacznego!