Wykonanie
Całkiem niedawno wspominałam, że
łososia lubię najbardziej w wersji klasycznej. Cały czas trzymam się tej wersji, bo najlepiej smakuje mi taki przygotowany z jak najmniejszą ilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również
łososia z
pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-)

500g filetów z
łososia1
cytrynakilka gałązek świeżego
koperkusól,
pieprz1. Filety z
łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części.2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2
cytryny.
Koperek siekamy.3. Filety nacieramy
skórką z cytryny i obficie skrapiamy
sokiem. I skórki i soku powinno być dużo. Obsypujemy
solą,
pieprzem i
koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi
ziemniakami.

