ßßß
Składniki:ok 500g filetu z łososia (ta są 2 duże porcje, można mniej i podać z dodatkami )cytryna3 kromki chleba tostowego2 łyżeczki musztardy ( ja użyłam dijon)2 łyżeczki chrzanu1 duża śmietana 18 %1-2 ząbki czosnkukopereksól, pieprzPrzygotowanie:Łososia opłukać, wysuszyć na ręczniku papierowym i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do naczynia żaroodpornego.Przygotować bejcę. W misce wymieszać musztardę, chrzan i śmietanę, dodać pokruszony na drobne kawałki chleb tostowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wymieszać, dodać koperek i przyprawić do smaku. W oryginalnym przepisie jest miód (ok 1 łyżki), ja nie dodałam i w sumie zastanawiam się czy on by nie złagodził trochę tej ostrości chrzanu i musztardy...Łososia posmarować przygotowanym sosem i odstawić do lodówki na całą noc najlepiej. Ja się przyznaję, że stał może z 30 minut, bo nie chciało mi się dzień wcześniej przygotować bejcy ;)Wstawić rybę do nagrzanego do 180st C piekarnika i piec ok 40-50 minut. Najlepiej 30 minut pod przykryciem, a resztę czasu bez, aby zrobiła się chrupiąca pierzynka.Smacznego ;)