ßßß Cookit - przepis na zielona zupa minestrone czyli minestrone verde

zielona zupa minestrone czyli minestrone verde

nazwa

Wykonanie

Zielona, wiosenno letnia zupa ( przepis Tessa Capponi - Borawska)
podaję przepis oryginalny, zdarzało mi się go wielokrotnie modyfikować poprzez dodawanie różnych zielonych nie wymienionych w przepisie i zawsze było smacznie.
składniki dla ok 6 osób:
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego
3 średnie cukinie
25 dag świeżego szpinaku
5 łyżek oliwy extra vergine
20 dag zielonego groszku
1 duża garść liści bazylii
sól, pieprz
ser pecorino romano
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy z zieloną pietruszką. Zdejmujemy grube włókna z selera i kroimy go na małe kawałki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy. Na odrobinie oliwy podsmażamy przez 5 minut cebule, czosnek i natkę. Dodajemy selera, cukinie i groszek. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Wrzucamy szpinak i bazylię. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy gorącą wodę *, tak aby przykryła warzywa na 1 cm. Solimy. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na stole osobno podajemy oliwę i starty ser pecorino.
* Ja jak zwykle zamiast wody wolę bulion , ale to pewnie kwestia nawyków. I oczywiście czosnku też dają więcej, ser pecorino romano zastępuję parmezanem.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/10/zielona-zupa-minestrone-czyli.html