Zielona, wiosenno letnia zupa ( przepis Tessa Capponi - Borawska)podaję przepis oryginalny, zdarzało mi się go wielokrotnie modyfikować poprzez dodawanie różnych zielonych nie wymienionych w przepisie i zawsze było smacznie.składniki dla ok 6 osób:2 średnie cebule2 ząbki czosnku1 pęczek natki pietruszki2 łodygi selera naciowego3 średnie cukinie25 dag świeżego szpinaku5 łyżek oliwy extra vergine20 dag zielonego groszku1 duża garść liści bazyliisól, pieprzser pecorino romanoWykonanie:Cebulę i czosnek obieramy, siekamy z zieloną pietruszką. Zdejmujemy grube włókna z selera i kroimy go na małe kawałki. Cukinie kroimy w drobną kostkę. Szpinak dokładnie płuczemy. Na odrobinie oliwy podsmażamy przez 5 minut cebule, czosnek i natkę. Dodajemy selera, cukinie i groszek. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Wrzucamy szpinak i bazylię. Gotujemy jeszcze 5 minut. Wlewamy gorącą wodę *, tak aby przykryła warzywa na 1 cm. Solimy. Gotujemy zupę na małym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na stole osobno podajemy oliwę i starty ser pecorino.* Ja jak zwykle zamiast wody wolę bulion , ale to pewnie kwestia nawyków. I oczywiście czosnku też dają więcej, ser pecorino romano zastępuję parmezanem.