Wykonanie
Naprawdę świetny przepis na wołowe burgery. Podpatrzony kiedyś w angielskim programie Perfect (Ideał). Przepis znalazłam tutaj

składniki na 4 burgeyNa burger:500 g chudej mielonej
wołowiny70 g świeżej
tartej bułki1 drobno posiekana
szalotka2 łyżki
kaparów, opłukanych i posiekanych ( nie płukałam)4 ciabatty lub
bułki do burgerów ( użyłam
bułek z przepisu na
bułki hamburgerowe )8 plastrów
wędzonego boczku4 plastry
cheddaru3-4 listki
sałatyNa sos:
olej do smażenia2
czerwone cebule, drobno posiekane10
pomidorów, drobno posiekanych ( użyłam krojonych
pomidorów z puszki)150 g
cukru demerara150 ml czerwonego
octu winnego1 laska
cynamonutabasco do smakuwykonanieBurgery: w dużej misce wymieszać
mielone mięso z
tartą bułką,
szalotką i
kaparami. Obficie doprawić
solą morską i świeżo mielonym
pieprzem. Uformować burgery - najczęściej robię to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Z tej porcji
mięsa na ogół robię 4 burgery .
Mięso przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i na kilka godzin włożyć do lodówki.
Sos pomidorowy: na patelni rozgrzać nieco
oleju i smażyć
cebulę, aż zmięknie. Dodać
pomidory i dokładnie wymieszać. Dodać
cukier,
ocet,
cynamon i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 20 minut. Doprawić
tabasco,
solą,
pieprzem, odstawić do ostudzenia.Na patelnię w lać nieco
oleju i rozgrzać do średniej temperatury. Smażyć kotleciki po ok 5 minut z każdej strony*. Będzie tochę
dymu.W międzyczasie podgrzajć
bułki w piekarniku, a
boczek usmażyć na chrupko.Przełożyć burgery na blaszkę do pieczenia, na każdym położyć plasterek
sera, umieścić na chwilę pod grillem aż
ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę.Spodnią połowę
bułki posmarować sosem, położyć na niej plaster
pomidora, następnie kotlet drugi plaster
pomidora,
sałatę i
boczek **. Przykryć wierzchem
bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z
sosem pomidorowym.* takie burgery można również upiec w piekarniku ( 190 stopni, burgery na blaszkę lekko spryskać
oliwą , po ok 5 min z każdej strony), ale moim zdaniem najlepsze są z grilla. Są dużo bardziej soczyste niż te smażone czy pieczone.** Dodatki oczywiście można zmieniać zgodnie z upodobaniami, ja lubię dodać małosolne
ogórki






