Wykonanie

Robiłam już wytrawne galette, z
cukinią i
ziemniakami, ale w cieście francuskim. W
drożdżowym smakuje lepiej. W tym
drożdżowym szczególnie, bo skórka delikatnie chrupie, a w środku ciasto jest puszyste. Spód się nie sprzeciwił i upiekł jak trzeba. Spróbujcie, ciasto szybko wyrasta, więc może i u Was będzie bogatszą wersją śniadania. Przepis pochodzi z nowego numeru Kukbuka.

Ciasto:15 g świeżych
drożdży40 g ciepłej
wodypół łyżeczki
solipół łyżeczki
cukru125 g
mąki40 g
masła, stopionego, schłodzonego40 g
jogurtuFarsz:5 liści
jarmużu, zblanszowanych i pokrojonych w grubą kostkę ( w oryginale
szpinak)pół kostki
twarogu4
suszone pomidory, w kostkę1
anchois1 łyżka
oliwy z
anchois4
szczypiorki1 ząbek
czosnku1 łyżeczka posiekanych
kaparów1
jajkołyżka
ziaren słonecznika, prażonych
przyprawy: gałka, świeżo mielony
pieprzDrożdże rozpuścić w wodzie z
cukrem. Dodać przesianą
mąkę,
masło,
jogurt i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (około 30 minut). W tym czasie przygotować farsz. Na łyżce
oliwy poddusić
czosnek,
pomidory,
kapary,
anchois i
jarmuż. Wyłączyć, przestudzić, odlać płyn, jeśli cały nie odparował. Chłodny farsz wymieszać z
jajkiem, pokrojonym
szczypiorem i
przyprawami (
soli już nie trzeba, ale jak ktos lubi bardziej słone...)


Blat posypać
mąką. Z ciasta zrobić kulę, posypać
mąką i spłaszczyć, ręką. Rozwałkować na cienki placek, około 5 mm grubości, podsypując
mąką, jak będzie przywierał. Na środku pokruszyć
twaróg, na nim wyłożyć farsz i posypać
pestkami słonecznika. Zbierać boki, tak żeby na siebie nachodziły. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 30 minut albo do złotego koloru.