Wykonanie
Bardzo ciekawy pomysł na pizzę. W Trójmieście pogoda nas nie rozpieszcza, czuję się jakby był listopad... więc to idealna pogoda na pyszną pizzę.Pizza z
anchois,
suszonymi pomidorami i
kaparamiciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki3/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki suchych
drożdży2 łyżeczki
oliwy3/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cukrusos pomidorowy:400 ml passaty pomidorowejłyżka
oliwycebulasól,
pieprzbazylia/oregano2 ząbki
czosnkudodatki :kilka
anchoiskilka
suszonych pomidorów2 łyżki
kaparówmozzarelladrobno pokrojona
czerwona cebulaWszystkie składniki na ciasto razem wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.W tym czasie w rondlu rozgrzać
oliwę, dodać posiekaną drobno
cebulę i ząbki
czosnku - podsmażyć.Dolać passatę
pomidorową, doprawić
solą, pierzem i
ziołami.Gotować aż sos zgęstnieje - wystudzić.Ciasto ponownie wyrobić, następnie wywałkować na dwa placki, jak najcieniej - przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy to wywałkowane pizze położyć na drewnianej łopatce/desce wysypanej
mąką).Na cieście rozsmarować
sos pomidorowy, który przykryć warstwą
startego sera.Ułożyć dodatki na pizzy.Piec przez 15 minut w temp. 200 st.C, a przez 5 minut podpiec przy funkcji grilla.