Wykonanie
Bułki upieczone jeszcze w wakacje na imprezę urodzinową brata. Wygląd
bułek podpatrzony kiedyś w internecie.

Składniki:- 3,5 szklanki
mąki,- 2/3 szklanki ciepłej
wody,- 1 szklanka rozdrobnionego
szpinaku (mrożony rozmrozić),- 25 g świeżych
drożdży,- 1
jajko,- 50 g rozpuszczonego
masła,- łyżeczka
soli,- łyżeczka
cukru,- małe frankfurterki.Utrzeć
drożdże z
cukrem, dolać
wody i odstawić na parę minut. Do miski wsypać
mąkę z
solą,
szpinak,
jajko i zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając
masło. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Następnie formować bułeczki: uformować wałek dwa
razy dłuższy niż
kiełbaska, na jednym końcu położyć
kiełbaskę, a drugim nałożyć od góry. Uformować dwie kuleczki jako oczy i dokleić. Odstawić na 30 minut i upiec.