Wykonanie

Obiad idealny, okraszony komentarzem: "mamuś, ty to naprawdę potrafisz gotować!"Często cytuję tutaj mojego syna, bo rozpieszczany od najmłodszych lat, stał się nieocenionym, moim, krytykiem kulinarnym. Mąż ocenia posiłki raptem jednym słowem: "dobre". Za to ten pierwszy potrafi się tak rozwinąć, że nawet polonistka wystawiłaby najwyższe noty za rozbudowaną charakterystykę ;) Krótko mówiąc polegam na jego opinii i chętnie dostrajam danie do jego smaku. Tym razem nie musiałam niczego zmieniać i miałam wrzucić danie do annałów dań doskonałych. Zatem posłusznie wklejam przepis, żebyśmy mogli po niego sięgnąć, kiedy znowu zostaniemy obdarowani świeżutkim
dorszem.Składniki dla 3 osób:3
filety z dorsza, ze skórą3 łyżeczki
musztardy francuskiej
sól morska i świeżo mielony
pieprzolej rzepakowy, do smażenia
mąka do panierowania1 duży
brokułsos beszamelowy: 1 łyżka
mąki, 1 łyżka
masła, 1,5 szklanki zimnego
mleka, świeżo starta
gałka muszkatołowa,
sól, łyżka
soku z cytrynyłyżka
startego sera cheddar400 g
ziemniaków1 łyżka świeżo startego
chrzanu lub ze słoiczkaskórka otarta z 1/3
cytrynymleko lub
śmietana 18%łyżka posiekanej
natki lub
kopru
Dorsza umyć, oczyścić ze wszystkich ości, najlepiej pęsetą i przeprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Posmarować, stronę bez skóry,
musztardą i odłożyć na minimum godzinę. Z
brokuła odciąć różyczki i wrzucić do gotującej się
wody na 4 minuty (
wodę posolić i pocukrzyć). W garnku z grubym dnem rozpuścić
masło, dodać
mąkę i zrobić jasna zasmażkę. Dolać
mleko i stale mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić
solą, gałką,
sokiem i na końcu dodać
ser. Naczynie do zapiekania wysmarować
masłem. Ułożyć
brokuły różyczkami do dołu i zalać beszamelem, tak, żeby wystawały łodyżki. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut (sos powinien zacząć bulgotać i lekko brązowieć przy ściankach naczynia). W tym czasie ugotować do miękkości
ziemniaki, w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i dodać pozostałe składniki. Zmiksować, choć ja wolę tłuczone.Dziesięć minut przed końcem pieczenia i gotowania
ziemniaków rozgrzać, bardzo dobrze, tłuszcz na dużej patelni. Każdego fileta obtoczyć, cieniutko w
mące, tylko stroną ze skórą i układać na rozgrzanym tłuszczu. Smażyć około 7 minut.
Mięso powinno się ściąć bez obracania. Można też na ostatnią minutę włożyć patelnię do piekarnika, na najwyższą półkę i zrumienić stronę bez skórki.Na dużym talerzu rozsmarować dwie łyżki puree. Po jednej stronie ułożyć
rybę, po drugiej kilka różyczek zapiekanego
brokuła.