Wykonanie
Mała przerwa w
jamużowym maratonie- dziś brokułowa wariacja z
rybą w roli głównej. :)

Składniki (porcja na 4 osoby):4 średniej wielkości filety z
morszczukamały
brokułłyżka posiekanej
natki pietruszkisól morska,
pieprzsos beszamelowy:1,5 szklanki
mleka1 łyżeczka
masła1,5 łyżki
mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można dodać np.
mąkę gryczaną)szczypta
gałki muszkatołowejszczypta
soli i
pieprzu do smakuPrzygotowanie:
Rybę doprawić
solą i
pieprzem, obsmażyć z dwóch stron na łyżce
oleju (30 sekund z każdej strony).
Brokuła podzielić na różyczki.Przygotować
sos beszamelowy.Do połowy szklanki
mleka dodać
mąkę,
gałkę muszkatołową i mieszać do momentu, aż nie będzie grudek. Do garnka wlać 1 szklankę
mleka i zagotować. W momencie zagotowywania się
mleka, wlać do garnka pól szklanki
mleka z
mąką, zmniejszyć ogień i mieszać do momentu, aż sos stanie się gęsty. Dodać łyżeczkę
masła oraz przyprawić
solą i
pieprzem do smaku.W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie
rybę, na nią różyczki
brokuła i całość zalać sosem.Piec w 180 stopniach przez 15 minut.Po wyjęciu z piekarnika posypać
pietruszką.Proponujemy podawać z
ryżem.Smacznego!


