ßßß Cookit - przepis na Sos Beszamelowy

Sos Beszamelowy

nazwa

Wykonanie

Sos beszamelowy (sos biały) jest sosem podstawowym, który jest idealny do zapiekanek (np do lazanii). Jedak łącząc go z różnymi dodatkami można stworzyć sos "smakowy". Dodając na przykład przetarty chrzan, czosnek, starty żółty ser, suszone lub świeże zioła czy inne przyprawy - wszystko zależy od naszej fantazji ;)
Sos Beszamelowy | Sos Biały | Sos Podstawowy
Składniki:
50 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
W garnku rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj podsmażając przez chwilkę.
Dodaj 1/3 mleka i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje dodaj połowę pozostałego mleka, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Wlej resztę mleka i postępuj jak poprzednio. Na sam koniec dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
*Aby zapobiec grudkom najlepiej mieszać sos trzepaczką lub mątewką.
** Oczywiście całe mleko można wlać naraz, ale wtedy też jest większe prawdopodobieństwo grudek.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/06/sos-beszamelowy.html