Wykonanie
Sos beszamelowy (
sos biały) jest sosem podstawowym, który jest idealny do zapiekanek (np do lazanii). Jedak łącząc go z różnymi dodatkami można stworzyć sos "smakowy". Dodając na przykład przetarty
chrzan,
czosnek, starty
żółty ser, suszone lub świeże
zioła czy inne
przyprawy - wszystko zależy od naszej fantazji ;)
Sos Beszamelowy |
Sos Biały | Sos PodstawowySkładniki:50 g
masła50 g
mąki500 ml
mlekaświeżo starta
gałka muszkatołowasól,
pieprzW garnku rozpuść
masło. Następnie dodaj
mąkę i dokładnie wymieszaj podsmażając przez chwilkę.

Dodaj 1/3
mleka i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje dodaj połowę pozostałego
mleka, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Wlej resztę
mleka i postępuj jak poprzednio. Na sam koniec dodaj
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz.

*Aby zapobiec grudkom najlepiej mieszać sos trzepaczką lub mątewką.** Oczywiście całe
mleko można wlać naraz, ale wtedy też jest większe prawdopodobieństwo grudek.SMACZNEGO!

źródło: przepis własny