Wykonanie
Mam dla Was dziś propozycję pysznej warzywnej potrawki, szybkiej i łatwej - w sam raz do obiadu. Proces obróbki cieplnej jest krótki, więc warzywa pozostają jędrne i soczyste, a kolory na talerzu cieszą oczy :)



Składniki :5-6 dużych
marchewek1
brokuł1 łyżka
oleju2 łyżki
masła2-3 łyżki
mleka0,5 łyżeczki
curryszczypta
gałki muszkatołowej1 przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnkunatka pietruszki wg uznania
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Wcześniej przygotowane (umyte i obrane)
marchewki ostrym nożem kroję w cienkie plasterki - ok. 1-2 mm, przekładam je na patelnię ze średnio rozgrzanym
olejem i pod przykryciem smażę 3-4 minuty, mieszając w międzyczasie.
Brokuła dzielę na małe różyczki i dodaję do
marchewki. Dodaję też
masło,
curry,
gałkę muszkatołową i
czosnek, doprawiam lekko
solą i pierzem, chwilę podsmażam pod przykryciem (3-4 minuty), po czym wlewam
mleko i jeszcze chwilę razem podgrzewam ( 1 minuta). Przed końcem smażenia dodaję posiekaną
natkę pietruszki. Potrawkę podaję jako dodatek do obiadu.Przepis autorski.