Wykonanie
2
surowe marchewki½ kg
cukinii10 dag
masła150 ml
mleka2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki50 g
startego sera grujer
curry,
sól,
pieprz3 łyżki rosołu
Cukinię pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie 5 min.W rondlu roztopić
masło, wrzucić
cukinię i dusić 5 min. Wlać
mleko ,dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
pietruszkę ,
sól i
pieprz. Wsypać połowę
sera, wymieszać.
Marchewki pokroić w paski, najlepiej "mandoliną" .Żaroodporne naczynie wysmarować
masłem, dno i boki wyłożyć paskami
marchwi, posypać
curry i polać rosołem. Ułożyć
mięso i
cukinię. Na
mięsie położyć kilka wiórków
masła, posypać wszystko resztą
sera i piec pod przykryciem 15 min w temp.190stop.