Wykonanie
Czyż nie wygląda świetnie i smakowicie?? Zielone niczym wiosna, która nabiera powoli podobnych barw. A taki dodatek nadaje też uroku całej potrawie, bo
zółte ziemniaki każdy zna..ale zielone? Zaskoczycie wszystkich zielonym puree:)

Składniki (na 2 – 3 porcje):3 – 4 pokaźne
ziemniakiłyżka
masła1/2 szklanki
mleka1 – 2 pęczki
natki pietruszkisól,
pieprzoliwaPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy metodą standartową czyli tak jak na codzień. W
między czasie obrywamy listki
natki pietruszki i wkładamy je do moździerza. Ubijamy je i ucieramy. Dosypujemy szczypte
soli morskiej gruboziarnistej i znów ucieramy. Dolewamy dwie łyżki
oliwy i ucieramy wszystko na gładziutka masę. Gdy
ziemniaki będą juz ugotowane odcedzamy je. Zdniatamy tłuczkiem lub widelcem, dodajemy
masło oraz
mleko i na małym gazie mieszamy wszystko razem. Od razu gdy wchłonie się
mleko dodajemy paste z
natki i ładnie mieszamy do uzyskania jednolitej barwy. W razie potrzeby solimy i
pieprzymy do smaku. Ścieramy odrobine
gałki muszkatałowej. Przekładamy do miseczki dekorując
natka bądź od razu na talerze by podać wraz z innymi składnikami dania.

Smacznego:)Incoming search terms:ładnie podane
ziemniakipurre z borkoł zielonych