ßßß Cookit - przepis na Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty zdumiewające. Jeśli jesteście fanami ziemniaków koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minuty
Ilość porcji: 3
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1/3 szklanki mleka
Łyżka masła
Sól i świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, wykonujemy tę czynność dokładnie, by nie została żadna woda w garnku. Następnie dodajemy do ziemniaków masło i mleko, posypujemy solą i pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by nasze ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do mięsa czy ryb.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/04/puree-ziemniaczane.html