Wykonanie
Dzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty zdumiewające. Jeśli jesteście fanami
ziemniaków koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie
ziemniaków + 3 minutyIlość porcji: 3
Składniki:0,5 kg
ziemniaków1/3 szklanki
mlekaŁyżka
masłaSól i świeżo zmielony
pieprzZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu
ziemniaki odcedzamy, wykonujemy tę czynność dokładnie, by nie została żadna
woda w garnku. Następnie dodajemy do
ziemniaków masło i
mleko, posypujemy
solą i
pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by nasze
ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do
mięsa czy ryb.