ßßß
 
            
         Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minutyIlość porcji: 3
Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minutyIlość porcji: 3 Składniki:0,5 kg ziemniaków1/3 szklanki mlekaŁyżka masłaSól i świeżo zmielony pieprzZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, wykonujemy tę czynność dokładnie, by nie została żadna woda w garnku. Następnie dodajemy do ziemniaków masło i mleko, posypujemy solą i pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by nasze ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do mięsa czy ryb.
Składniki:0,5 kg ziemniaków1/3 szklanki mlekaŁyżka masłaSól i świeżo zmielony pieprzZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, wykonujemy tę czynność dokładnie, by nie została żadna woda w garnku. Następnie dodajemy do ziemniaków masło i mleko, posypujemy solą i pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by nasze ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do mięsa czy ryb.
