Wykonanie
Pin It

Dawno na blogu nie było przepisu na
rybę. Dziś nadrabiam zaległości i zapraszam Was na pyszną
rybę, oto labraks pieczony w folii. Labraks, czyli
okoń morski.
Okoń ma soczyste i delikatne
mięso, które jest lekko słodkawe. Przygotowałam go według przepisu zamieszczonego w najnowszej książce kulinarnej Kuchni Lidla pod tytułem "
Ryby są super".

Czas przygotowania: 20 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:2 wypatroszone labraksy1 łyżeczka
masłaposiekana
natka pietruszkisól morskapieprz5 plasterków
cytrynyfolia aluminiowa


Wykonanie:
Ryby płuczemy pod zimną
wodą, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wnętrze
ryby delikatnie solimy. Do środka wkładamy po pół łyżeczki
masła, posiekaną
natkę pietruszki i przekrojone na pół plasterki
cytryny. Następnie labraksa solimy i
pieprzymy po stronie zewnętrznej.
Rybę owijamy folią aluminiową i układamy na rozgrzanym elektrycznym grillu lub patelni grillowej. Pieczemy przez 10 minut z każdej strony.
Rybę delikatnie rozwijamy z folii, podajemy skropioną
sokiem z cytryny.