ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z masłem pietruszkowym

Pstrąg z masłem pietruszkowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję pstrąga pieczonego z masłem pietruszkowym.Rybę najpierw opiekłam na silnym ogniu( zapobiega to wyciekaniu cennego soku, a co zatym idzie wysuszeniu), a następnie dopiekłam w niższej temperaturze.Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie w folii aluminiowej, ryba tak przygotowana nie ma wprawdzie chrupiącej skórki, ale jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Składniki:
2 pstrągi
2 duże gałązki natki pietruszki
1 cytryna
sól morska
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Umytego i dokładnie wysuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem . Do środka wkładamy natkę pietruszki.Składniki masła pietruszkowego ucieramy na jednolitą masę. Rybę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem pietruszkowym.Wierzch obkładamy
plasterkami cytryny.
Zawiniętego w folię pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika (220st.)i pieczemy 20-25 minut.Pstrąga polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem i podajemy z białym pieczywem i koniecznie z surówką.
Źródło:http://goracykasek.blogspot.com/2014/11/pstrag-z-masem-pietruszkowym.html