Wykonanie

Ta
tarta ma trzy rozdziały, a każdy mógłby być osobną arią. Spód z
ricotty i
szpinaku może samodzielnie wystąpić na podpieczonym płacie
francuskiego ciasta, wystarczy polać go
oliwą.
Czerwona cebula, duszona w
galaretce z dzikich
winogron podkręca smak wielu prostych, znanych nut. Ostatnio otrzymała owację na stojąco w parze z burgerem.
Suszone prawdziwki, smażone na
maśle z
tymiankiem, to prawdziwy, sezonowy hit, którego nie trzeba specjalnie polecać. Wyobraźcie sobie wszystkie te smaki w jednym kęsie... Symfonię czas zacząć!

Składniki:
tarta1 płat
ciasta francuskiegogarść
suszonych prawdziwków (mogą być oczywiście świeże)2 gałązki
tymianku1 łyżka
masła1
czosneksólpieprz2
czerwone cebule2 czubate łyżki
galaretki z dzikich
winogron (można zastąpić
czerwonym winem i
cukrem trzcinowym)szczypta
soli2 łyżki
oliwy250 g
ricotty300 g
szpinaku baby1
czosnekkilka kropel
cytrynyłyżka
oliwygalaretka z dzikich
winogron1,5 kg
owoców500 g
cukru żelującego 2:12/3 szklanki
czerwonego wina (użyłam Chianti)płaska łyżeczka
cynamonupół łyżeczki
imbiru2 gałązki
rozmarynuPrzygotowanie.
Galaretka.
Owoce rozgnieść w garnku z grubym dnem. Podgrzać, dodać
cukier,
przyprawy,
rozmaryn i dalej ugniatać, aż zaczną się gotować. Dolać
wino i gotować jeszcze 5 minut. Przetrzeć przez sito, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni.
Prawdziwki.Namoczyć, na minimum godzinę, w zimnej wodzie. Płukać tak długo, aż
woda będzie czysta. Przełożyć do garnka, zalać zimną
wodą i zagotować z odrobiną
soli i gałązką
tymianku. Odlać
wodę. Roztopić
masło i podsmażyć posiekany
czosnek z igiełkami
rozmarynu. Dodać
grzyby i smażyć 5 minut. Doprawić świeżo mieloną
solą i
pieprzem.
Konfitura z
cebuli.
Cebulę pokroić w talarki. Rozgrzać
oliwę i dusić, aż lekko zmięknie. Dodać
galaretkę lub
wino z
cukrem i dusić, aż odparuje płyn.

Farsz.Rozgrzać łyżkę
oliwy i dodać posiekany
czosnek. Po chwili dorzucić
szpinak i odparować
wodę. Dodać
ser, doprawić
solą,
pieprzem i kilkoma kroplami
cytryny.Ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (powinno być lekko złotawe). Na podpieczony spód przełożyć
szpinakowy farsz. Na nim rozrzucić
konfiturę z
cebuli i
prawdziwki. Piec dalej 10 minut.