Wykonanie
Dziś mam dla was kolejny post z
serii śniadaniowych inspiracji. Jest to już dziesiąty "pucharkowy" wpis i mam nadzieję, że nadal chcecie oglądać moje śniadania.;)Na pierwszym zdjęciu znajduje się prosty
budyń kukurydziany z dodatkiem dyni,
banana i
cynamonu. A żeby śniadanie nie kojarzyło się całkowicie z jesienią, jego wierzch ozdobiłam
borówkami.Do garnka wsypujemy 40g zmielonej na
mąkę kaszy kukurydzianej, dodajemy solidną łyżkę puree
dyniowego,
banana pokrojonego w plastry, pół łyżeczki
cynamonu oraz 3/4 szklanki
mleka. Całość gotujemy przez około 8-10 minut.Kolejna propozycja jest dość zaskakująca. Mama nie chciała uwierzyć w to, że je
buraka. W pucharku znajduje się
kaszka jaglana na
mleku z dodatkiem
kakao i właśnie
buraka, którego wcale nie poczujecie.;) Wierzch śniadania ozdobiłam
serkiem wiejskim i
brzoskwiniami.Do garnka wsypujemy 50g
kaszy jaglanej. Dodajemy 70g zmielonego na puree, ugotowanego wcześniej
buraka, łyżeczkę
cukru,
kakao i 3/4 szklanki
mleka. Całość gotujemy przez 15 minut.Następna propozycja również zawiera warzywo-
cukinię. Są to
płatki owsiane ugotowane z
bananem i startą
cukinią na
mleku. Podałam je z
serkiem wiejskim i
jagodami.Na tarce o grubych oczkach ścieramy 1/4
malej cukinii i
banana. Wrzucamy je do garnka, wbijamy
jajko, wsypujemy 50g
płatków, dokładnie mieszamy. Dolewamy troszkę
wody i gotujemy, aż
płatki będą miękkie.I znów warzywo...;) Tak jak za pierwszym razem jest to
dynia. Dodałam ją do
płatków orkiszowych gotowanych na
mleku z dodatkiem
siemienia lnianego. A na wierzchu znów
borówki.Do garnka wsypujemy 50g
płatków orkiszowych, łyżeczkę
cukru, łyżkę
siemienia lnianego. Dodajemy 2 łyżki puree
dyniowego. Zalewamy szklanką
mleka. Całość gotujemy przez kilka minut.A na koniec mam dla was porcję
płatków jaglanych ugotowanych na
mleku sojowym z
bananem. Na śniadanko kolejny raz powędrowały
borówki w towarzystwie
malin.Do garnka wsypujemy 50g
płatków jaglanych, pokrojonego
banana oraz wlewamy 3/4 szklanki
mleka. Całość gotujemy przez 3 minutki.