Wykonanie

Dziś niezwykle sycąca propozycja na trochę chłodniejsze dni lata. Zapiekanki ziemniaczane lubię chyba najbardziej ze wszystkich zapiekanek - z
kapustą przyrządziłam ją po raz pierwszy, ale efekt był bardzo udany. Okazuje się, że jej
młoda odmiana sprawdza się świetnie również w takich daniach. W wersji wegetariańskiej możemy zrezygnować z
boczku i zastąpić go ulubionymi warzywami. Smacznego:)Polecam też inne moje ziemniaczane zapiekanki: z
szynką,
rybą lub
sosem czosnkowym. na 3 porcje:7-8 małych
ziemniaków,mała główka
kapusty (lub pół dużej),ok. 300 g
boczku,2
marchewki,mały
por lub
cebula,2-3 ząbki
czosnku,duże
jajko,mały kubeczek kwaśnej
śmietany,opcjonalnie kilka łyżek startego
parmezanu lub innego
sera,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaZiemniaki ugotować wraz z
marchewką w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry.
Kapustę poszatkować.
Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni, odłożyć. Na patelnię po
boczku wrzucić
kapustę i drobno posiekaną
cebulę, doprawić
solą i
pieprzem. Na koniec dodać posiekany
czosnek i szybko przesmażyć (do miękkości warzyw). Dokładnie połączyć
jajko ze
śmietaną, dodać odrobinę
soli i
pieprzu. W naczyniu do zapiekania układać
ziemniaki (doprawić je
solą,
pieprzem i odrobiną gałki),
marchewkę,
kapustę z
boczkiem i
ser - każdą warstwę zalać kilkoma łyżkami
śmietany wymieszanej z
jajkiem. Na górze powinny się znaleźć
ziemniaki oblane zalewą i posypane odrobiną
sera. Piec w 180 stopniach do czasu zarumienienia, rozpuszczenia
parmezanu i ścięcia zalewy (około 15 minut).