ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z ziemniakami i kapustą

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą

nazwa

Wykonanie

Dziś niezwykle sycąca propozycja na trochę chłodniejsze dni lata. Zapiekanki ziemniaczane lubię chyba najbardziej ze wszystkich zapiekanek - z kapustą przyrządziłam ją po raz pierwszy, ale efekt był bardzo udany. Okazuje się, że jej młoda odmiana sprawdza się świetnie również w takich daniach. W wersji wegetariańskiej możemy zrezygnować z boczku i zastąpić go ulubionymi warzywami. Smacznego:)
Polecam też inne moje ziemniaczane zapiekanki: z szynką, rybą lub sosem czosnkowym. na 3 porcje:
7-8 małych ziemniaków,
mała główka kapusty (lub pół dużej),
ok. 300 g boczku,
2 marchewki,
mały por lub cebula,
2-3 ząbki czosnku,
duże jajko,
mały kubeczek kwaśnej śmietany,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub innego sera,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki ugotować wraz z marchewką w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Kapustę poszatkować. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni, odłożyć. Na patelnię po boczku wrzucić kapustę i drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany czosnek i szybko przesmażyć (do miękkości warzyw). Dokładnie połączyć jajko ze śmietaną, dodać odrobinę soli i pieprzu. W naczyniu do zapiekania układać ziemniaki (doprawić je solą, pieprzem i odrobiną gałki), marchewkę, kapustę z boczkiem i ser - każdą warstwę zalać kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z jajkiem. Na górze powinny się znaleźć ziemniaki oblane zalewą i posypane odrobiną sera. Piec w 180 stopniach do czasu zarumienienia, rozpuszczenia parmezanu i ścięcia zalewy (około 15 minut).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/zapiekanka-z-ziemniakami-i-kapusta.html