Jeśli masz ochotę na szybkie danie to spróbuj zapiekanki czosnkowej z brukselką. Brukselka to cenne żródło witaminy C, to jeśli już mamy delektowac sie jedzeniem to jak najbardziej , ale też z ociupinką zdrowia :) Nasza rodzinka uwielbia zapiekanki , czas przygotowywania jest niedługi a efekt wspaniały :)Do wykonania zapiekanki potrzebne są : 4-6 porcji1 kg ziemniaków250 g brukselki ( użyłam mrożonej )sól250 g marchewki2 jajka150 ml mleka200 g kwaśnej smietany3 ząbki czosnkupieprz i szczypta mieloneg gałki muszkatałowej100 g tartego seranatka pietruszki do dekoracjiZiemniaki gotujemy w mundurkach na pół miękko . Obieramy i kroimy w plasterkiBrukselkę gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie, Tuż przed końcem gotowania dodajemy do niej pokrojoną marchewkę. Odcedzamy.Jajka miksuejmy z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem , solą , pieprzem i gałką muszkatałową.W natłuszczonym żaroodpronym naczyniu układamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa w kolejności ( ziemniaki, brukselka z marchewką - ja pomieszałam je wszystkie ). Zalewamy sosem , posypujemy serem.Pieczemy 25 minut w piekarniku o temp. 180 C .Przed podaniem dekorujemy szczypiorem albo natka pietruszki .Smacznego .