ßßß Cookit - przepis na pieczony kurczak w panierce i faszerowane pieczarki

pieczony kurczak w panierce i faszerowane pieczarki

nazwa

Wykonanie

Czy jest ktoś, kto nie lubi chrupiącego, soczystego kurczaka?:) Dziś przepis na proste i pyszne pieczone udka - z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, bo prawie całą pracę wykona za nas piekarnik. Aby kurczak był naprawdę chrupiący, trzeba pamiętać o bardzo dokładnym osuszeniu mięsa po umyciu. Jako dodatek do mięsa zaserwowałam faszerowane pieczarki, prostą sałatkę i ryż. Idealnie do kurczaka pasuje też sos czosnkowy. Smacznego:)
2 całe udka kurczaka (bez skóry),
kilka łyżek domowej bułki tartej,
kilka łyżek mąki,
2 jajka (lub jedno duże) plus odrobina mleka,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ew. ulubione suszone zioła (np. rozmaryn, tymianek) lub przyprawa do drobiu
faszerowane pieczarki:
kilka dużych pieczarek,
pół cebuli,
ząbek czosnku,
łyżka lub dwie natki pietruszki,
łyżka lub dwie startego sera,
opcjonalnie kilka plastrów szynki lub plaster boczku,
jajko lub samo żółtko,
łyżka lub dwie bułki tartej,
sól, pieprz
sos czosnkowy:
kilka łyżek majonezu, kilka łyzek jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, ew. natka pietruszki i koperek, sól i pieprz
Mąkę, jajka i bułkę tartą osobno doprawić. Osuszone udka obtoczyć w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i bułce tartej. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około godziny (lub do miękkości mięsa) w 180 stopniach - w połowie pieczenia przewrócić udka na drugą stronę i ewentualnie dołożyć na blaszkę trochę tłuszczu. Gdyby panierka za szybko się rumieniła, można mięso przykryć od góry papierem do pieczenia.
Pieczarki obrać, ostrożnie wyrwać z nich ogonki i posiekać je drobno. Przesmażyć z posiekaną cebulą, czosnkiem i wędliną. Do ostudzonej masy dodać jajko, bułkę tartą, starty ser i natkę pietruszki, dobrze doprawić. Nałożyć do kapeluszy pieczarek, posypać odrobiną bułki tartej i startym serem. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.
Składniki sosu czosnkowego wymieszać i doprawić. Podawać do mięsa.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/pieczony-kurczak-w-panierce-i.html