Wykonanie



Czy jest ktoś, kto nie lubi chrupiącego, soczystego kurczaka?:) Dziś przepis na proste i pyszne pieczone udka - z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, bo prawie całą pracę wykona za nas piekarnik. Aby
kurczak był naprawdę chrupiący, trzeba pamiętać o bardzo dokładnym osuszeniu
mięsa po umyciu. Jako dodatek do
mięsa zaserwowałam faszerowane
pieczarki, prostą
sałatkę i
ryż. Idealnie do
kurczaka pasuje też
sos czosnkowy. Smacznego:)2 całe
udka kurczaka (bez skóry),kilka łyżek domowej
bułki tartej,kilka łyżek
mąki,2
jajka (lub jedno duże) plus odrobina
mleka,
sól,
pieprz, granulowany
czosnek,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku, ew. ulubione suszone
zioła (np.
rozmaryn,
tymianek) lub
przyprawa do drobiufaszerowane
pieczarki:kilka dużych
pieczarek,pół
cebuli,ząbek
czosnku,łyżka lub dwie
natki pietruszki,łyżka lub dwie
startego sera,opcjonalnie kilka plastrów
szynki lub plaster
boczku,
jajko lub samo
żółtko,łyżka lub dwie
bułki tartej,
sól,
pieprzsos czosnkowy:kilka łyżek
majonezu, kilka łyzek
jogurtu greckiego, 2-3 ząbki
czosnku, ew.
natka pietruszki i
koperek,
sól i
pieprzMąkę,
jajka i
bułkę tartą osobno doprawić. Osuszone udka obtoczyć w
mące, jajkach roztrzepanych z
mlekiem i
bułce tartej. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około godziny (lub do miękkości
mięsa) w 180 stopniach - w połowie pieczenia przewrócić udka na drugą stronę i ewentualnie dołożyć na blaszkę trochę tłuszczu. Gdyby panierka za szybko się rumieniła, można
mięso przykryć od góry papierem do pieczenia.
Pieczarki obrać, ostrożnie wyrwać z nich ogonki i posiekać je drobno. Przesmażyć z posiekaną
cebulą,
czosnkiem i
wędliną. Do ostudzonej masy dodać
jajko,
bułkę tartą,
starty ser i
natkę pietruszki, dobrze doprawić. Nałożyć do kapeluszy
pieczarek, posypać odrobiną
bułki tartej i
startym serem. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.Składniki
sosu czosnkowego wymieszać i doprawić. Podawać do
mięsa.