ßßß Cookit - przepis na pieczeń z grzybami i kaszą gryczaną

pieczeń z grzybami i kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Z ostatniego gulaszu zostało mi trochę kaszy gryczanej- zamroziłam ją i czekałam, aż wpadnę na pomysł jej wykorzystania. Wpadłam na pyszną pieczeń z mielonego mięsa, do której dorzuciłam suszone grzyby oraz nadmiar kaszy. Danie podajemy na ciepło jako danie główne (z ulubionymi sosami, surówkami) lub na zimno jako dodatek do kanapek, smacznego:)
ok. 600 g mielonego mięsa,
niecała torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
pół szklanki suszonych grzybów,
kilka łyżek bułki tartej,
2 jajka,
cebula,
3 ząbki czosnku,
sól (około łyżeczki), pieprz, papryka w proszku, rozmaryn, świeża bazylia, natka pietruszki, ew. przyprawa do mięsa mielonego
Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć, dodać odsączone grzyby, odstawić do przestygnięcia. Składniki na pieczeń połączyć i dokładnie wyrobić (warto spróbować, czy nie potrzeba więcej przypraw i usmażyć w tym celu mały kotlecik). Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w temp. 190 stopni około 60-70 minut.
surówka:
pół kapusty pekińskiej,
ćwierć dużego pora,
duża marchewka,
ćwierć dużego selera,
kilka łyżek kukurydzy,
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Kapustę poszatkować, pora pokroić na półplasterki, marchewkę i seler zetrzeć na grube wiórki. Warzywa połączyć, doprawić i polać oliwą z oliwek.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/pieczen-z-grzybami-i-kasza-gryczana.html