Wykonanie



Z ostatniego gulaszu zostało mi trochę
kaszy gryczanej- zamroziłam ją i czekałam, aż wpadnę na pomysł jej wykorzystania. Wpadłam na pyszną pieczeń z
mielonego mięsa, do której dorzuciłam
suszone grzyby oraz nadmiar
kaszy. Danie podajemy na ciepło jako danie główne (z ulubionymi sosami, surówkami) lub na zimno jako dodatek do kanapek, smacznego:)ok. 600 g
mielonego mięsa,niecała torebka ugotowanej
kaszy gryczanej,pół szklanki
suszonych grzybów,kilka łyżek
bułki tartej,2
jajka,
cebula,3 ząbki
czosnku,
sól (około łyżeczki),
pieprz,
papryka w proszku,
rozmaryn, świeża
bazylia,
natka pietruszki, ew.
przyprawa do mięsa mielonego
Grzyby namoczyć na noc w wodzie.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać, przesmażyć, dodać odsączone
grzyby, odstawić do przestygnięcia. Składniki na pieczeń połączyć i dokładnie wyrobić (warto spróbować, czy nie potrzeba więcej przypraw i usmażyć w tym celu mały kotlecik). Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą, piec w temp. 190 stopni około 60-70 minut.surówka:pół
kapusty pekińskiej,ćwierć dużego
pora,duża
marchewka,ćwierć dużego
selera,kilka łyżek
kukurydzy,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwekKapustę poszatkować,
pora pokroić na półplasterki,
marchewkę i
seler zetrzeć na grube wiórki. Warzywa połączyć, doprawić i polać
oliwą z oliwek.