Wykonanie


Dziś propozycja na wszystkie dni, kiedy zupełnie nie mamy czasu gotować, a chcielibyśmy szybko zjeść coś sycącego. Przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż 20 minut, a do jego przyrządzenia możemy użyć dowolnych warzyw, jakie mamy pod ręką. Świetnie sprawdziłyby się tu też
oliwki lub
kapary. Smacznego:) dla 4 osób:2 puszki
tuńczyka (w dużych kawałkach),mały słoiczek
koncentratu pomidorowego (może być przecier, passata albo
pomidory z puszki),1-2
marchewki,
pietruszka,ćwierć małego
selera korzeniowego lub 2 gałązki
selera naciowego,kilka łyżek
groszku (opcjonalnie; można użyć mrożonego lub konserwowego),kilka łyżek
kukurydzy (opcjonalnie),mała
cebula,2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
natka pietruszki, świeża
bazyliamakaron do podania
Tuńczyka,
kukurydzę i
groszek odsączyć z zalewy. W czasie gotowania
makaronu przyrządzić warzywa:
marchewkę,
seler i
pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę i
czosnek drobno posiekać. Jarzyny szybko przesmażyć na małej ilości tłuszczu (
czosnek wrzucić ostatni), dodać
kukurydzę,
groszek i
tuńczyka, zalać wszystko
koncentratem pomidorowym i dolać
wody (ok.1/2 - 3/4 szklanki). Doprawić, zamieszać i poczekać chwilkę, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać
natkę pietruszki i
bazylię. Sos podawać z
makaronem.