Wykonanie
Na poczatek zacznę od przeprosin - w przepisie na
Czekoladowy budyniowiec były błędy dlatego został on usunięty-nie chciałam znów wprowadzać Was w błąd a nie pamiętam już szczegółów dlatego zrobię raz jeszcze i przy następnej okazji dodam go ponownie z poprawkami .A dziś obiecywana
tarta - niestety była smaczna , dlatego musiałam pstrykać fotkę niejako w biegu, walcząc z przygotowanymi widelcami :) Też tak czasem macie? ;) Przepis na ciasto wzięłam z Tego przepisu aczkolwiek troszkę go zmieniłam na swoje potrzeby:)- 300 g
mąki + trochę do podsypania- 150 g
margaryny- szczypta
soli- 2 łyżki
wody- 1 łyżka
oleju- 2 mięsiste
pomidory- 1 duża
czerwona papryka- 1 biała część sporego
pora- 2 filety pojedyncze z
kurczaka- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz do smaku-
olej do smażenia- 100 ml
śmietany 30%- 2
jajka-
gałka muszkatołowa- kilka łyżek
ketchupuZ
mąki,
margaryny,
soli,
wody i łyżki
oleju zagniatamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując ciasto
mąką, na kształt formy od tarty - u mnie śr.23cm. Wkładamy , dociskamy i wyrównujemy ranty i dziobiemy widelcem ciasto, żeby za mocno nie wyrosło. Tartę podpiekamy ok 15-20 min w temp 190C ( bez termoobiegu) i wyjmujemy nie wyłączając piekarnika.
Kurczaka myjemy , osuszamy i tniemy w kostkę - taką jaką chcecie byle nie za dużą. Oprószamy go
solą,
pieprzem i podsmażamy na
oleju z
czosnkiem na złoty kolor. W tym czasie Tniemy na kawałeczki
pomidorka,
paprykę w paseczki a
pora w półplasterki.
Śmietanę i
jajka łączymy i troszkę roztrzepujemy byle nie za mocno, dodajemy do masy
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Tartę smarujemy
ketchupem a następnie układamy na nią warzywa,
kurczaka i zalewamy masą jajeczno-
śmietanową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze z 15 min , wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze z 10-15 min.