Wykonanie
Fasola Jaś - mam wrażenie, że jest nieco zapomniana. Żyjemy szybko, często gotujemy w pośpiechu i wybieramy szybsze opcje, w tym przypadku
fasolkę z puszki. To zrozumiałe, bo i ja często ratuję się w ten sposób. Ale kiedy mamy więcej czasu warto poświęcić go na ugotowanie Jasia, choćby po to by przypomnieć sobie jak smakuje prawdziwa
fasola... :-)
Fasola jest bardzo zdrowa, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.

Pulpety:250g
mięsa mielonego1
jajko M2-3 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra250g
fasoli, u mnie Jaś
Karłowy od Piątnica1 duża
cebula2 duże
marchewki3 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowy,
ziele angielskie1 łyżka
olejunatka pietruszki1. Przed przygotowaniem potrawy
fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Wymoczoną
fasolę odcedzamy.2. Przygotowujemy pulpety:
mięso mielone,
jajko,
bułkę tartą i
przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety.3. Na rozgrzanym
oleju szklimy pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l
wody,
fasolę, startą na tarce
marchewkę i
przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości
fasoli, około 1h.4. Kiedy
fasola zmięknie, dodajemy
koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką
mąki.5.
Fasolę podajemy z
chlebem lub
ziemniakami, posypaną
natką pietruszki.



