ßßß Cookit - przepis na Fasolka z marchewką i pulpetami

Fasolka z marchewką i pulpetami

nazwa

Wykonanie

Fasola Jaś - mam wrażenie, że jest nieco zapomniana. Żyjemy szybko, często gotujemy w pośpiechu i wybieramy szybsze opcje, w tym przypadku fasolkę z puszki. To zrozumiałe, bo i ja często ratuję się w ten sposób. Ale kiedy mamy więcej czasu warto poświęcić go na ugotowanie Jasia, choćby po to by przypomnieć sobie jak smakuje prawdziwa fasola... :-) Fasola jest bardzo zdrowa, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i chroni przed chorobami nowotworowymi. Jest nieocenionym źródłem witamin z grupy B, oraz E i A, a także potasu i kwasu foliowego.
Pulpety:
250g mięsa mielonego
1 jajko M
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
250g fasoli, u mnie Jaś Karłowy od Piątnica
1 duża cebula
2 duże marchewki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka oleju
natka pietruszki
1. Przed przygotowaniem potrawy fasolę należy moczyć w zimnej wodzie około 12h. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc. Wymoczoną fasolę odcedzamy.
2. Przygotowujemy pulpety: mięso mielone, jajko, bułkę tartą i przyprawy przekładamy do miski. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy malutkie pulpety.
3. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h.
4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki.
5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/04/fasolka-z-marchewka-i-pulpetami.html