ßßß
Cookit - przepis na FASZEROWANE KALAREPKI
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
FASZEROWANE KALAREPKI
Składniki
Mięso mielone
Jajko
Żółty ser
Ryż
Curry
Śmietana
Tymianek
Sól
Pieprz
Papryka ostra
Cebula
Pomidory w puszce
Śmietana 18%
Koperek
Wykonanie
Już od dłuższego czasu "chodziły" za mną faszerowane
mięsem mielonym
kalarepki
. Tym razem wzbogaciłam je o pikantny
sos pomidorowy
, i z dodatkiem
młodych
ziemniaków
stanowiły pyszny i pożywny obiad.
Składniki:5 średnich kalarepek200g
mielonego mięsa
1
jajko
2 łyżki startego
żółtego sera
50g ugotowanego
ryżu
(u mnie
ryż
curry
)1 łyżka
śmietany
tymianek
sól
pieprz
ostra papryka
1
cebula
2
puszki pomidorów w
sosie własnym
śmietana 18%
(do sosu - do smaku)posiekany
koperek
Wykonanie:
Kalarepy
obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20 minut. Po wystudzeniu ścinamy czubek i drążymy środek (łyżeczką lub małym nożykiem).
Mięso mielone
mieszamy z
ryżem
, drobno
startym serem
,
jajkiem
i
przyprawami
:
tymiankiem
,
solą
,
pieprzem
i
ostrą papryką
. Masą
mięsną
faszerujemy
kalarepy
.
Pomidory
blendujemy wraz z posiekaną
cebulą
. Solimy,
pieprzymy
(do smaku), jeśli
pomidory
są mało słodkie dodajemy szczyptę
cukru
i
słodkiej papryki
.
Sos pomidorowy
wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze
kalarepy
.
Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.Po wyjęciu, do sosu (jeśli lubimy łagodniejszą wersję) dodajemy trochę
śmietany 18%
i całość posypujemy sporą ilością świeżo posiekanego
koperku
.
Źródło:
http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/07/faszerowane-kalarepki.html
Przepisy powiązane
Paprykarz curry- dyniowe wariacje
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym
Jajka zapiekane w ryżu
Papryka faszerowana.
Gołąbki z rzymskiego garnka
Składniki powiązane (0)