Wykonanie
Pin It
Do tej
pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołąbkach. Zdał egzamin na 6-tkę ! Zaletą garnka jest to, że nie ma potrzeby podlewania potraw
wodą.Składniki na gołąbki:1
kapusta o wadze ok. 1,5 kg750 g
mielonego mięsa z indyka100 g suchego
ryżu1
cebulasól i
pieprzSkładniki na sos:1 kartonik 500 ml
przecieru pomidorowego1 mały kubek
śmietany 18%kopereksól,
pieprzWykonanie:Z
kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut. Pojedynczo zdejmujemy górne liście, starając się, aby się nie podarły. Jeśli są za twarde
kapustę wkładamy ponownie do garnka i parzymy. Liście muszą być na tyle miękkie, żeby można było je zwijać.W międzyczasie dokładnie mieszamy mikserem lub malakserem
mięso, dodając parę łyżek zimnej
wody,
mięso musi być kleiste.
Potem dodajemy posiekaną
cebulę,
ryż i
przyprawy.Z liści wycinamy twardawe białe części u nasady, nakłady po czubatej łyżce farszu i zwijamy w rulon, zakładając boki liścia do środka.Ja gołąbki piekę w rzymskim garnku w piekarniku. Najpierw garnek przez 30 minut moczę w wodzie, następnie dno wykładam liśćmi
kapusty, na to układam gołąbki, a na wierzch znowu liście.Garnek wstawiam do zimnego piekarnika i piekę 1 , 5 godziny od momentu osiągnięcia temperatury 180 stopni. Po 45 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni.Do małego garnka wlewam
przecier pomidorowy i
śmietanę, przyprawiam i dolewam część sosu powstałego przy pieczeniu gołąbków. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Po wyłączeniu ognia dodaję
koperek.Gołąbki podaję polane sosem.