Wykonanie
            
Gołąbki z 
mięsem i 
ryżem to klasyk polskiej kuchni. Danie może trochę pracochlonne, ale jednorazowo przygotujemy ilość wystarczającą na kilka dni, lub nawet uda się coś zamrozić. Lubię 
mieć w zamrażarce taki awaryjny obiad. Gołąbki sprawdzą się tu znakomicie. Najczęściej jemy je z 
sosem pomidorowym jako danie obiadowe lub kolacyjne z 
chlebem. Równie smaczne są z 
sosem grzybowym lub pokrojone w plastry i odsmażone na patelni. A skoro mają stanowić pożywny obiad ,ważna jest proprcja 
mięsa i 
ryżu. Na kilogram 
mięsa mielonego gotuję 1,5 szklanki 
ryżu (300 g 
ryżu) i jest według mnie jest to proporcja idealna.

Składniki na 20 gołąbków:1 dość luźna główka 
kapusty1 kg 
mięsa mielonego1 
cebula1,5 szklanki 
ryżuolej1 
przecier pomidorowy- 300g1 łyżka 
mąkiśmietana kwaśna - 100g
sól, 
pieprz, 
bulion warzywnyWYKONANIE:
 Kapusta
Kapusta powinna być luźna, aby liście dały się łatwo zdejmować. Zewnętrzne liście 
kapusty usunąć. Po wycięciu 
ostrym nożem głąba włożyć 
kapustę do dużego garnka, zalać wrzącą 
wodą posolić, przykryć i kilka minut pogotować. Zdjąć pierwszych kilka liści, 
kapustę dalej gotować na małym ogniu i zdejmować kolejne liście, najlepiej na kilka rat. Zdjęte liście rozłożyć, a gdy przestygną skroić (na płasko) gruby nerw liściowy.
Ryż oplukać na sitku. 1,5 szklanki opłukanego 
ryżu zalać 2,5 szklankami wrzącej 
wody ( mniej niż zwykle przy gotowaniu 
ryżu, tak by pozostał lekko twardawy). Do gotowania zamiast 
soli dodać 1 łyżeczkę domowej 
przyprawy warzywnej.
Cebulę drobno pokroić i lekko zezłocić.
Mięso mielone wymieszać z dodatkiem podsmażonej 
cebuli i 
ryżu, doprawić do smaku 
solą i 
pieprzem.Porcje nadzienia kłaść na liściach 
kapusty, zawijając boki do środka, a następnie zwijać w rulon.Dno garnka wyłożyć połową pozostałych liści, ułożyć na nich ciasno gołąbki w dwóch warstwach, złożeniem do dołu. Przykryć pozostałymi liścimi, zalać 
wodą pozostałą z obgotowywania 
kapusty (s ole mineralne!) i gotować godzinę pod przykryciem, aż liście 
kapusty będą miękkie.Odzielnie zrobić 
sos pomidorowy. Jako bazę sosu zawsze wykorzystuję pyszną, pełną smaku 
wodę z gotowania gołąbków. Dodać 
przecier pomidorowy, płaską łyżkę 
mąki, sporą szczyptę 
cukru, na koniec wymieszać ze 
śmietaną. Życzę smacznego!