Wykonanie
Tradycyjna, nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z
mięsem mielonym w
sosie pomidorowym i
serem żółtym. Pożywna, sycąca, a przy tym smaczna - świetny pomysł na codzienny obiad.400 g
makaronu350 g
mięsa mielonegoduża
cebula3 ząbki
czosnkupapryka (może być konserwowa)
pomidory w puszce (krojone)250 g
żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski)200 g
śmietany 18%jajkoprzyprawy:
słodka papryka,
kolendra,
majeranek,
tymianek,
rozmarynsól,
pieprz(można również użyć gotowej
mieszanki przypraw do
mięsa mielonego)
Makaron gotujemy al dente.
Cebulę szklimy na
oleju, dodajemy
czosnek,
paprykę i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy
mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy
mięso zbrązowieje wrzucamy
pomidory i dusimy przez ok. 10 minut. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i po szczypcie reszty przypraw.
Ser ścieramy na tarce. Do
śmietany wbijamy
jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ok 2/3 starego
sera i łączymy składniki.
Do formy wysmarowanej tłuszczem wykładamy połowę
makaronu i polewamy
śmietaną z
serem.Wsypujemy pozostały
makaron i pokrywamy
sosem pomidorowym z
mięsem.Całość posypujemy pozostałą częścią
sera żółtego.Zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.