ßßß Cookit - przepis na Paprykarz curry- dyniowe wariacje

Paprykarz curry- dyniowe wariacje

nazwa

Wykonanie

Paprykarz curry to taka moja wariacja z dynią w roli głównej. Powstała z lenistwa. Miałam zaplanowane na obiad kotlety mielone…ale nie chciało mi się smażyć. Ponad to w lodówce jest sama dynia – w kostkach w paskach, w kratkę:) Mus z dyni, przecier z dyni…z dnia poprzedniego został worek ugotowanego ryżu…więc paprykarz curry sam się prosił o zrobienie.
Wyszło smaczne danie, aromatyczne i pikantne. Trochę zjedliśmy na ciepło a resztę następnego dnia na śniadanie. Chociaż dodałam 50 dkg mięsa w smaku dominował ryż i dynia.
Składniki:
50dkg mielonego mięsa wołowo – wieprzowego,
1,5 szklanki mus dyniowy
100g- ugotowany worek ryżu( 100g przed ugotowaniem),
2 łyżki kaszy manny,
2 cebule,
2 jaja,
1 łyżka curry,
1 łyżka ostrej papryki,
1 łyżeczka czubricy,
Sól do smaku, pieprz do smaku,
Przygotowanie:
Cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa cebulę, ugotowany ryż oraz mus z dyni. Wbić dwa jajka. Doprawić curry, papryką, czubricą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Mus powinien być gęsty, jeśli będzie rzadki trzeba dodać do potrawy 2- 3 łyżki kaszy manny. Gotową masę mięsną przełożyć do natłuszczonej formy i piec w temperaturze 200-220 stopni przez około godzinę. Podawać na ciepło lub na zimno.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/02/378