Wykonanie
Paprykarz
curry to taka moja wariacja z
dynią w roli głównej. Powstała z lenistwa. Miałam zaplanowane na obiad kotlety mielone…ale nie chciało mi się smażyć. Ponad to w lodówce jest sama
dynia – w kostkach w paskach, w kratkę:) Mus z dyni, przecier z dyni…z dnia poprzedniego został worek ugotowanego
ryżu…więc paprykarz
curry sam się prosił o zrobienie.
Wyszło smaczne danie, aromatyczne i pikantne. Trochę zjedliśmy na ciepło a resztę następnego dnia na śniadanie. Chociaż dodałam 50 dkg
mięsa w smaku dominował
ryż i
dynia.Składniki:50dkg
mielonego mięsa wołowo – wieprzowego,1,5 szklanki mus
dyniowy100g- ugotowany worek
ryżu( 100g przed ugotowaniem),2 łyżki
kaszy manny,2
cebule,2
jaja,1 łyżka
curry,1 łyżka
ostrej papryki,1 łyżeczka czubricy,
Sól do smaku,
pieprz do smaku,Przygotowanie:
Cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do
mięsa cebulę, ugotowany
ryż oraz mus z dyni. Wbić dwa
jajka. Doprawić
curry,
papryką, czubricą,
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać. Mus powinien być gęsty, jeśli będzie rzadki trzeba dodać do potrawy 2- 3 łyżki
kaszy manny. Gotową masę
mięsną przełożyć do natłuszczonej formy i piec w temperaturze 200-220 stopni przez około godzinę. Podawać na ciepło lub na zimno.