Wykonanie
Chyba nie ma pyszniejszej zupy niż pomidorówka ze świeżych, soczystych
malinowych pomidorów ... Naturalna
słodycz zupy przełamana dodatkiem świeżej
bazylii,
czosnku i zagęszczona
brązowym ryżem ...Dla mnie to istna uczta dla podniebienia!

Składniki:1,5 kg
pomidorów2l
bulionu drobiowego1
marchewka3
łodygi selera naciowego1
cebulaświeża
bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań
smakowych)3 łyżki
oliwysólpieprzszczypta
cukru2 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietany 18%dodatkowo:100g
brązowego ryżuWykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Obrane ze skórki
pomidory kroimy w kostkę i blendujemy wraz z posiekanymi listkami
bazylii. Jeśli nie lubimy pestek pływających w zupie przecieramy
pomidory przez sitko. W dużym garnku rozgrzewamy
oliwę, wkładamy posiekaną
cebulę. Smażymy na złoty kolor,dodajemy posiekany
czosnek, po czym dorzucamy zblendowane
pomidory. Dodajemy
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukier i podsmażamy całość ok 10 minut. Do podsmażonych
pomidorów dolewamy
bulion drobiowy. Wrzucam też okrojoną
marchewkę oraz drobno pokrojony
seler naciowy. Wsypujemy
ryż i gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby
ryż nam nie przywarł. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą
śmietanę. Posypujemy
koperkiem.
