ßßß Cookit - przepis na BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z BRĄZOWYM RYŻEM

BAZYLIOWA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z BRĄZOWYM RYŻEM

nazwa

Wykonanie

Chyba nie ma pyszniejszej zupy niż pomidorówka ze świeżych, soczystych malinowych pomidorów ... Naturalna słodycz zupy przełamana dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i zagęszczona brązowym ryżem ...
Dla mnie to istna uczta dla podniebienia!
Składniki:
1,5 kg pomidorów
2l bulionu drobiowego
1 marchewka
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
świeża bazylia (ilość uzależniona od naszych upodobań smakowych)
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
szczypta cukru
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
dodatkowo:
100g brązowego ryżu
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i blendujemy wraz z posiekanymi listkami bazylii. Jeśli nie lubimy pestek pływających w zupie przecieramy pomidory przez sitko. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę. Smażymy na złoty kolor,dodajemy posiekany czosnek, po czym dorzucamy zblendowane pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier i podsmażamy całość ok 10 minut. Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też okrojoną marchewkę oraz drobno pokrojony seler naciowy. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na małym ogniu ok 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby ryż nam nie przywarł. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/07/bazyliowa-pomidorowka-ze-swiezych.html