Wykonanie
Warzywny sosik, z dużą ilością
papryki,
cebuli,
pieczarek oraz pikantnym chorizo wspaniale komponuje się z delikatnym
filetem z kurczaka.To połączenie to strzał w 10-tkę - przynajmniej dla naszych kubków
smakowych ;-))

Składniki:2 pi ersi z
kurczakapapryka czerwonapapryka żółta200g
pieczarek1 krótka laska
kiełbasy chorizo (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik)2
cebulesólpieprzszczypta
cukrusłodka i
ostra paprykaliść laurowyziele angielskiekoncentrat pomidorowyłyżka
mąkiłyżka
śmietany 18%Wykonanie:

Z każdej piersi odcinamy tzw.filecik i kroimy ją wzdłuż na 2 cienkie filety. Każdy kawałek solimy,
pieprzymy, posypujemy obiema
paprykami. Wkładamy do lodówki, na czas przygotowywania składników do sosu.
Paprykę i
cebulę kroimy w kostkę,
pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni
olej. Podsmażamy na nim z obu stron
filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym
oleju podsmażamy
cebulę,
paprykę,
kiełbasę - na końcu
pieczarki. Na podsmażonych warzywach układamy filety, całość zalewamy
wodą (ok 2 szkl.) dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,
koncentrat pomidorowy (do smaku) i dusimy ok 30 minut. Na koniec doprawiamy wg uznania
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, a takiego nie lubimy zaciągamy go łyżką
mąki rozrobioną w wodzie. Jeśli wolimy rzadkie sosy, tą czynność pomijamy. Uwieńczeniem będzie łyżka
śmietany (u mnie ukwaszonej) i posiekany
koperek.