ßßß
Składniki na ok. 7 słoików:1,5 kg papryki czerwonej1 kg papryki żółtej14 małych cebulek1 szklanka octu2 litry wody2 łyżki cukru2 łyżki soliziarna gorczycyliście lauroweziele angielskiepieprz w ziarnachPapryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut.Przygotowujemy zalewę. Gotujemy ocet z wodą, przyprawami oraz cebulą.W wyparzonych słoikach układamy ściśle papryki. Wyławiamy cebulę i przyprawy z zalewy. Dodajemy do każdego słoika po dwie cebulki, 1 zielu angielskim, 1 liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu i gorczycy.Zalewamy marynatą i od razu zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 8 minut od momentu zagotowania. Wyjmujemy słoiki z garnków, dokręcamy i stawiamy na desce do góry dnem. W tej pozycji muszą ostygnąć.
Moja Pumba jak widzicie nie wykazała zainteresowania… Nawet flesz lampy błyskowej jej nie obudził…”Kolejny jakiś wymysł dla człowieka, nie dla mopsiaka…” Zapraszam na jej blog http://pumba.wlodarczyki.net/
Przepis dodaję do akcji Paprykujemy 2, Przetwory 2011 oraz Warzywa psiankowate.