Wykonanie
Najpyszniejsza wiosenna zupka ... delikatna, pachnąca latem, polskimi warzywami, słońcem, ... i domem rodzinnym :))Gotuje ja do
bólu, kiedy przyjdzie kapuściany sezon.Nie dodaję do niej zasmażki z
mąki,
śmietany ani
przecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego
koperku ...I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-)

Składniki:4
udka z kurczaka3
marchewki1
pietruszkabiała część
porakawałek
selera4
ziemniaki1 mała główka
młodej kapustypęczek
koperkupasek
chudego boczku (lub 1
kiełbaska)
liść laurowyziele angielskiesól i
pieprz do smakułyżka
masłaWykonanie:Udka umyć, zalać zimną
wodą. Zagotować. Dodać obraną
włoszczyznę, ziele i
liść laurowy i
sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i
mięso będą miękkie. Następnie
mięso i
włoszczyznę wyjąć z
bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno
kapustę,
ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną
marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż
ziemniaki i
kapusta będą miękkie. Na
maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę
boczek (lub
kiełbaskę), dodajemy do zupy.Na koniec doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym
koperkiem.
