Wykonanie
Jeśli dysponujemy ładnym kawałkiem
chudej szynki możemy upiec go w całości i podać np. z sosem
myśliwskim (moim ulubionym).Zaręczam, że tak podane
mięso będzie smakowało wszystkim,a w szczególności mięsożernym
panom ... :)) (takowego wyhodowałam na własnej piersi!) ;-)

Składniki:1,5kg
szynki wieprzowejolejmajeraneksólpieprzsłodka paprykaczosnek granulowany
liść laurowyziele angielskiejałowiec100g
wędzonego boczku2
ogórki kiszone1 czubata łyżka
koncentratu pomidorowego1 szklanka
bulionu2 łyżki
śmietany 18%Wykonanie:
Szynkę nacieramy
olejem, następnie obficie obsypujemy
przyprawami:
solą,
pieprzem,
majerankiem,
papryką i
czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Na patelni rozgrzewamy
smalec i obsmażamy
szynkę z każdej strony dość mocno, aby w
mięsie zamknęły się
pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia
sokiem, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl.
bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy
mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st 1,5h (reguła-1h na 1kg
mięsa). Po tym czasie
mięso wykładamy na talerz a sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego
koncentrat pomidorowy oraz pokrojony w paseczki
boczek i pokrojone w paski
ogórki kiszone. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i dodajemy
śmietanę.
Szynkę kroimy na plastry i polewamy przyrządzonym sosem.
