ßßß Cookit - przepis na AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM

AROMATYCZNA SZYNKA W SOSIE MYŚLIWSKIM

nazwa

Wykonanie

Jeśli dysponujemy ładnym kawałkiem chudej szynki możemy upiec go w całości i podać np. z sosem myśliwskim (moim ulubionym).
Zaręczam, że tak podane mięso będzie smakowało wszystkim,
a w szczególności mięsożernym panom ... :)) (takowego wyhodowałam na własnej piersi!) ;-)
Składniki:
1,5kg szynki wieprzowej
olej
majeranek
sól
pieprz
słodka papryka
czosnek granulowany
liść laurowy
ziele angielskie
jałowiec
100g wędzonego boczku
2 ogórki kiszone
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu
2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Szynkę nacieramy olejem, następnie obficie obsypujemy przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, papryką i czosnkiem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy szynkę z każdej strony dość mocno, aby w mięsie zamknęły się pory, przez co zachowa swoją soczystość. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego wraz z powstałym od podsmażenia sokiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2-3 ziarnka jałowca, podlewamy 1 szkl. bulionu, naczynie przykrywamy i dusimy mięso w piekarniku nagrzanym do ok 190st 1,5h (reguła-1h na 1kg mięsa). Po tym czasie mięso wykładamy na talerz a sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz pokrojony w paseczki boczek i pokrojone w paski ogórki kiszone. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietanę. Szynkę kroimy na plastry i polewamy przyrządzonym sosem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/05/aromatyczna-szynka-w-sosie-mysliwskim.html