Wykonanie
Ten przepis to dla mnie bomba!Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym,
drożdżowym spodzie.W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak:
papryka,
pieczarki,
cebula,
salami,
boczek, warzywa czyli to, co lubimy najbardziej :)Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta.Polecam przepis - odkąd go znalazłam w jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika poszła w zapomnienie ... :))

Składniki na ciasto:20g
drożdżyszczypta
cukru1,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki ciepłej
wody2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliNa wierzch:100g
szynki1 mała
cebulakilka
pieczarekstarta
mozzarellaNa sos:2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka pikantnego
ketchupu2 łyżeczki
wodyszczypta
solibazyliapapryka ostraorega noWykonanie:Do miseczki rozkruszamy
drożdże, dodajemy odrobinę
cukru i 2 łyżki ciepłej
wody. Wyrabiamy. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia (na ok 15 minut).Do miski wsypujemy przesianą
mąkę ,
olej,
wodę ,
sól i zaczyn z
drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę - możemy ręcznie, można przy użyciu miksera, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą a ciasto stanie się elastyczne. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: podsmażmy na
oleju pokrojoną
cebulę,
pieczarki oraz pokrojoną
szynką. Masę solimy,
pieprzymy, odlewamy ew.
wodę, którą puściły nam
pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt.Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone
pieczarki z
szynką. Posypujemy
żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut.

Po tym czasie pizza powinna być gotowa a
ser ładnie rozpuszczony:)
