Wykonanie
Pizza w mojej kuchni pojawia się bardzo często.Za
ciastem drożdżowym nie przepadam, ale w takiej formie to i owszem! ;)Przepis na ciasto wykorzystuję już od kilkunastu lati jeszcze nie zdarzyło się, żeby coś nie wyszło, dlatego każdemu go polecam!Składniki:Ciasto:4 szklanki
mąki pszennej2,5 szklanki
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru5 dag
drożdży1,5 łyżki
olejuWykonanie:
Mąkę,
cukier i
sól wsypać do głębokiej miski. Na wierzch pokruszyć
drożdże. Dodać
olej, letnią
wodę i szybko wymieszać. Teraz należy trochę wyrobić ciasto, powinno być dosyć gęste, ale takie, żeby można było je wyrabiać łyżką - najlepiej dużą, drewnianą. Miskę z
ciastem przykryć i wstawić do ciepłej
wody aż do wyrośnięcia ciasta. Jeżeli
drożdże są świeże nie powinno trwać to dłużej niż 20 - 30 minut. Jeżeli ładnie wyrosło jest gotowe do wyłożenia na wysmarowaną blachę. Ja piekę zawsze na blaszce z piekarnika, którą lekko smaruję tłuszczem. Ciasta wychodzi dosyć sporo, zazwyczaj wystarcza na całą blachę i jedną mniejszą pizzę.Na wierzch pizzy kładziemy to, co lubimy najbardziej ;) U mnie warstwami:
sos pomidorowy (opcjonalnie
ketchup),
szynkapieczarki (surowe, lekko posolone)
starty ser Edam
Mozarella w plasterkachlistki świeżej
bazylii.Ważne, żeby piec pizzę w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku około 220 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut.